RIJSSEN - Het ooievaarsnest is geplaatst in het natuurgebied van de Elsenerbeek.
RIJSSEN - Het ooievaarsnest is geplaatst in het natuurgebied van de Elsenerbeek. Foto: Leo NIeuwenhuis

Ooievaarsnest signaal tegen industrie in Elsenerbeek

RIJSSEN - De tegenstanders van de aanleg van een nieuw industrieterrein in het natuurgebied Elsenerbeek hebben er een medestander van betekenis bij gekregen.

Grondeigenaar Jan Harbers mengt zich niet alleen met woorden, maar ook met daden in de strijd om het behoud van het kwetsbare natuurgebied tussen Schoneveldsdijk en Ligtenbergerdijk. Afgelopen zaterdagmorgen plaatsten de omwonenden een 6 meter hoog ooievaarsnest in het weiland van Harbers aan de Vlasweg. Harbers stelde zijn grond beschikbaar voor het ooievaarsnest. Zijn bedoeling is dat het daar ook blijft staan en er geen nieuw industrieterrein komt op zijn grond en omliggende percelen.

Locatiestudie
Om aan de toekomstige behoefte aan nieuw industrieterrein te voldoen ging de gemeenteraad onlangs akkoord met het laten uitvoeren van een locatiestudie in dit gebied. De ironie wil dat krap tien jaar geleden alles uit de kast is gehaald om juist dit gebied tot natte natuurverbindingszone te transformeren om Friezenberg, Holterberg en Zunasche Heide op elkaar aan te laten sluiten. Die plannen zijn destijds doorgegaan met als gevolg dat Rijssen-West daardoor op slot ging. Des te opmerkelijker is het dat vanuit de gemeente juist deze percelen worden onderzocht om in de toekomst te veranderen in nieuw industrieterrein.

Andere oplossingen
Harbers is niet van plan zich daar zo maar bij neer te leggen en hij plaatste, tot grote vreugde van de natuurbeschermende omwonenden, het nieuwe ooievaarsnest. De kans dat hier nog eens een koppel ooievaars neerstrijkt is niet klein, omdat de grote vogels zeer regelmatig foerageren in het natuurgebied. De bezwaarmakers tegen de komst van het nieuwe industrieterrein vinden dat naar andere oplossingen gezocht moet worden om aan de behoefte aan industrieterrein tegemoet te komen. Zij vinden dat eerst de ruimte op het Holtense industrieterrein Vletgaarsmaten benut moet worden of dat de gemeente in regionaal verband moet zoeken. Harbers zelf is een voorbeeld van een Rijssense ondernemer die elders werkt. Harbers Trucks heeft vestigingen in onder andere Apeldoorn, Veenendaal en Harderwijk.