Afbeelding
Foto: Jan Joost

Samen strijden voor sociaal en prettig wonen

RIJSSEN – De gemeente en de woningcorporaties slaan de handen ineen om het woningprobleem de komende jaren flink aan te pakken. Viverion, de Goede Woning, de huurdersorganisaties en de gemeente Rijssen–Holten ondertekenden het beleidsstuk met de veelzeggende naam “Kader Prestatieafspraken – Samen werken aan sociaal en prettig wonen”.

Uniek is dat in deze prestatieafspraken ook het sociaal domein nadrukkelijk een plaats heeft gekregen. Alle partijen zien de harde noodzaak van afstemming van wonen en het sociaal domein. Wonen gaat niet alleen over stenen, maar ook over leefbaarheid en deelname aan een wijk of buurt. Nagenoeg alle zorg- en welzijnspartijen in Rijssen-Holten zijn bereid samen te werken om wonen en het sociale aspect op elkaar af te stemmen. Wethouder Erik Wessels (CDA) zegt dat er eerst vooral aandacht was voor de omvang en de kwaliteit van de woningvoorraad. “Dat blijft, maar we zetten ons nu ook in voor voldoende, prettige en betaalbare woningen voor mensen die daar een beetje hulp bij nodig hebben.”

Lastige puzzel
Volgens Wessels (foto) blijkt uit prognoses dat er een woningtekort blijft op de korte en middellange termijn. “Maar op de lange termijn kan er een overschot ontstaan. Dat maakt de puzzel lastig. We vinden dat de sociale doelgroep, die actief zoekt, een sociale huurwoning moet kunnen vinden binnen maximaal 12 maanden. Dat gaan we samen waarmaken,” aldus Wessels. Duurzaamheid en het sociaal domein hebben een duidelijke plaats gekregen in de nieuwe afspraken. “We streven naar klimaatneutrale huizen in 2050. We willen de woningvoorraad zodanig verbeteren dat we de gewenste CO2-reductie halen, het wooncomfort verbeteren en de woonlasten minstens gelijk houden voor huurders. Wethouder Ben Beens (SGP) legt uit dat binnen het sociaal domein vastgesteld wordt dat dat de samenleving steeds complexer wordt. “De vraag naar zorg en ondersteuning stijgt. Ook komt de leefbaarheid in wijken en buurten onder druk te staan door de toename van huisvesting van kwetsbare groepen in onder andere corporatiewoningen.” Er is een gezamenlijk activiteitenoverzicht voor 2021 opgesteld. Speerpunten hierin zijn het opstellen van een activiteitenprogramma voor het sociaal domein met de zorg- en welzijnspartijen, het zorgen voor een passende woningvoorraad rekening houdend met de marktbewegingen, het in de gaten houden van de woonlasten en het werken aan vitale wijken en buurten. De huurdersverenigingen zijn zeer te spreken over de nieuwe prestatieafspraken.