RIJSSEN - Het schakelstation aan de Bovenleiding voldoet niet meer aan de nieuwe vraag en aanbod van elektriciteit.
RIJSSEN - Het schakelstation aan de Bovenleiding voldoet niet meer aan de nieuwe vraag en aanbod van elektriciteit. Foto: Jan Joost

Schakelstation Bovenleiding is toe aan vervanging

RIJSSEN - Het hoogspanningsstation van TenneT aan de Bovenleiding op de Akkers tussen Rijssen en Holten wordt vervangen.

De werkzaamheden zijn al in volle gang. Naast het oude schakelstation worden voorzieningen aangebracht op een extra perceel, waarop het nieuwe schakelstation verrijst. Zodra het helemaal gereed is, kan het in werking worden gezet, zodat de stroomleverantie niet wordt onderbroken.

Strukton
Volgens een woordvoerder van TenneT worden de werkzaamheden uitgevoerd door Strukton, die ook twee soortgelijke luchtgeïsoloeerde stations in Raalte en Terwinselen (Limburg) gaat vervangen. TenneT heeft Croontwolter&dros in de arm genomen voor de vervanging van schakelstations in Hengelo en Nederweert. "Beide bedrijven passen verschillende technieken toe en zo kunnen we bekijken welke methode het beste werkt en we gaan gebruiken voor grootschalige uitrol."

Houdbaarheidsdatum
TenneT gaat de komende tien jaar ruim honderd van deze schakelstations vervangen. De stations zijn over hun houdbaarheidsdatum heen en niet berekend op toekomstige ontwikkelingen.

Verschillend
De bewuste stations zijn overigens overal verschillend omdat ze in het verleden zijn overgenomen van verschillende regionale netbeheerders. Dat betekend dat de schakelinstallaties compleet vervangen moeten worden.

Toename
Met deze zogenaamde veldvervanging maakt TenneT zich klaar voor de toekomst. "Het stelt ons veel beter in staat om de grote toename van het aantal aanvragen van nieuwe aansluitingen voor wind- en zonne-energie en voor datacenters op te vangen," aldus de woordvoerder.

Fasen
Het werk wordt aangepakt in fasen. Begin 2022 moet het laatste station gereed zijn. Er wordt voortaan gewerkt met standaard velden die bestaan uit losse modules. Deze onderdelen worden in de fabriek gereed gemaakt, zodat stations veel sneller omgebouwd en uitgebreid kunnen worden.