Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Lokaal Hellendoorn wil steun voor álle dorpshuizen

HELLENDOORN - De coronacrisis heeft een grote impact op veel voorzieningen. Zo ook de lokale dorpshuizen.

De maandelijkse gebruikersvergoeding voor de vijf dorpshuizen in gemeentelijk beheer worden per 2021 afgeschaft omdat de exploitatie van dorpshuizen onder druk staat en zij een belangrijke functie vervullen in kader van het sociaal domein. Oftewel, men hoeft deze niet aan de gemeente te betalen. Een positieve maatregel, die Lokaal Hellendoorn van harte onderschrijft. Veel dorpshuizen kampen momenteel met grote uitdagingen doordat activiteiten niet door kunnen gaan, waardoor inkomsten onder druk staan. Tegelijk lopen veel vaste lasten wel gewoon door. Dit zorgt voor problemen in de exploitatie.

Niet gelijkwaardig
Bij de raadsvergadering deze week vroegen zij wel aandacht voor het feit dat niet alle dorpshuizen hierin gelijkwaardig behandeld worden. Er zijn namelijk ook dorpshuizen en wijkgebouwen die in eigen beheer zijn van maatschappelijke dorps- of wijkorganisaties. Zij ervaren veelal dezelfde problematiek en uitdaging om de exploitatie rond te krijgen, ze vervullen een belangrijke sociale functie en zijn het hart en verbinder van de wijk c.q. dorp. Deze organisaties betalen daarnaast ook nog eens een hoog bedrag aan belasting (OZB) aan de gemeente welke zwaar op de exploitatie drukt.

Ondersteuning wenselijk
Lokaal Hellendoorn vroeg hier eerder aandacht voor. Bij de berekeningssystematiek van de OZB voor deze gebouwen zetten zij vraagtekens. De fractie is van mening dat de gemeente in ieder geval iets zou moeten doen om een lagere OZB-last te bewerkstelligen. Nu stelt de gemeente nog dat dit lastig is, omdat panden in eigen beheer bijvoorbeeld ook wel eens bedrijfsmatig geëxploiteerd worden. Lokaal Hellendoorn wil hoe dan ook graag dat het college kijkt naar opties om ál deze belangrijke voorzieningen een stukje ondersteuning te kunnen bieden.