Afbeelding
Foto:

Uitgebreide verzameling over Canadese soldaten

RIJSSEN - Mark Voortman (36) uit Rijssen spaart van alles over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding maar in het bijzonder attributen van de Canadese soldaten. Dat is zijn grote hobby. “Zij hebben destijds (ook) Rijssen en Holten bevrijd, dat is een belangrijk motto voor mij”, geeft Mark aan.

Complete uniformen op pop, helmen, emblemen en persoonlijke spullen van Canadese soldaten zijn bij hem thuis te zien in een aparte ruimte. Maar hij komt naar eigen zeggen altijd ruimte te kort. “Ik koop of ruil met kennissen en verzamelaars uit Canada en Nederland. Als klein jongetje vond ik het altijd mooi om soldaatje te spelen en in oorlogsboeken lezen en kijken. Alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken had, moest en zou ik zien of lezen.”

Geschiedenis
Mark vindt het belangrijk om de geschiedenis in stand te houden en dat zoiets nooit weer gebeuren mag. “Zeer jammer dat corona vorig jaar roet in het eten gooide tijdens het jaar van 75 jaar bevrijding. De veteranen die nog leven, zijn al aardig op leeftijd of zijn er niet meer en 75 jaar is toch echt wel een bijzonder jaar. Ik had graag wat van mijn verzameling tentoongesteld voor de mensen, hetzij in kasteel Oosterhof of in het Parkgebouw of waar dan ook, kortom alles was mogelijk.” Mark noemt aangaande zijn verzameling onder andere de bevrijders van Rijssen-Holten onder andere het regiment de maisonneuve (Rijssen), Fort garry horse (Rijssen), South saskatchewan regiment (Holten, gevechten bij de brug n’Wippert).

Tentoonstelling
Momenteel is er een ‘soort van’ tentoonstelling bij Het Parkgebouw achter het raam. Mensen die er buiten langs wandelen, kunnen allerlei leuke dingen bekijken, onder andere van Marks verzameling. “Mijn neef Gerbert Voortman van Weddingpix had grote foto’s gemaakt en bewerkt en die zijn daar nu te zien. Daarna kwamen we op een idee om er toch ook wat levensechte Canadese soldaten in uniformen bij te zetten. We hebben dit overlegd met de medewerkers van het Parkgebouw en die waren daar ook meteen enthousiast over. Vanwege de coronamaatregelen is het nu rustig in het Parkgebouw en daardoor kunnen deze poppen er mooi veilig staan en heeft er niemand last van.”

Contact
In zijn dagelijks leven is Mark timmerman bij een bouwbedrijf. "Gelukkig gaat mijn werk gewoon door maar ik kan nu natuurlijk geen beurzen en rommelmarkten afstruinen voor leuke spullen.” Wanneer mensen nog attributen hebben die met dit thema te maken hebben of aanvullende informatie wensen, mogen altijd contact opnemen via e-mail: markvoortman84@icloud.com