Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Subsidie voor NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

RIJSSEN-HELLENDOORN - Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de provincie Overijssel investeren gezamenlijk bijna 600.000 euro in het ambitieplan om van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal een Nationaal Park van topklasse te maken.

De diverse partners van het NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal die het ambitieplan gezamenlijk hebben opgesteld voor de komende jaren, kunnen nu aan de slag met het realiseren van de doelen. Zoals de aantrekkingskracht van het Nationaal Park versterken; de kwaliteit van de natuur, ruimte en beleving verhogen; bijdragen aan transities voor landbouw, duurzame energie & klimaatadaptatie en het versterken van de verbinding natuur en samenleving.

Ambitieplan
De partners van het NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal hebben het afgelopen jaar vol enthousiasme samengewerkt aan een ambitieplan. In afstemming met ondernemers, vrijwilligers en inwoners is een gezamenlijke route uitgezet om het huidige Nationaal Park uit te bouwen tot een Nationaal Park van topklasse. Het gebied dat zij vanaf nu NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal noemen, met een omvang van circa 50.000 hectare, is groter dan wat als Nationaal Park tot nu toe is begrensd. De Archemerberg, het Boetelerveld, de Borkeld, de Lemelerberg, de Sallandse Heuvelrug en het Wierdenseveld vormen de natuurkernen en daarmee het fundament van het nieuwe Nationaal Park. Het gebied bevat dorpen, ruimte om te boeren, ruimte voor natuur- en cultuurbeleving en vele vormen van recreatie en verblijf. Er wordt gestreefd naar meer samenhang tussen de verschillende sectoren. Verhoging ruimtelijke kwaliteit en verbondenheid Insteek bij de transitie naar het NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is om de gemeenschappelijke identiteit van het grotere gebied naar voren te brengen en te onderstrepen.

Mooie investering
"Het gebied verdient deze aanpak ook”, aldus burgemeester Hanneke Raven van Hellendoorn, tevens voorzitter NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. "De regio met z'n vele tinten paars, lila en groen is al eeuwen van onschatbare waarde voor het leefklimaat van mens en dier. Een waardevol gebied dat wij met elkaar moeten koesteren voor toekomstige generaties."