RIJSSEN - De bezwaren tegen het voorkeursrecht op de percelen rond natuurgebied Elsenerbeek zijn afgewezen.
RIJSSEN - De bezwaren tegen het voorkeursrecht op de percelen rond natuurgebied Elsenerbeek zijn afgewezen. Foto: Jan Joost

Bezwaren afgewezen tegen voorkeursrecht Elsenerbeek

RIJSSEN - De bezwaren van de omwonenden tegen het leggen van voorkeursrecht op de percelen tussen Ligtenbergerdijk en Schoneveldsdijk zijn afgewezen.

Tegen de plannen van B en W en de gemeenteraad was bezwaar aangetekend. De bezwaarschriftencommissie heeft de procedure onderzocht en komt tot de conclusie dat deze zorgvuldig is doorlopen. "De achterliggende vragen over nut en noodzaak van een bedrijventerrein op de aangewezen percelen komt aan de orde bij de structuurvisie en bestemmingsplan," zegt de commissie.
Daarom worden de inhoudelijke bezwaren tegen het bedrijventerrein in het natuurgebied Elsenerbeek niet betrokken bij het besluit tot aanwijzing van een voorkeursrecht.

Plaagslagen
De gemeente Rijssen-Holten heeft op korte termijn behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen. Dat zou mogelijk kunnen aansluitend aan industrieterrein Plaagslagen. Om projectontwikkelaars een slag voor te zijn heeft de gemeente het voorkeursrecht gelegd op het betreffende gebied. Grondeigenaren moeten hun percelen bij verkoop eerst aanbieden aan de gemeente.

Natuurgebied
Het grote nadeel van de beoogde locatie is dat natuurgebied Elsenerbeek in het gedrang komt. Daartegen hebben de omwonenden hun bezwaren ingediend bij de gemeente. Dit onderdeel van hun bezwaren is nu afgewezen. De gemeenteraad heeft zich al enkele keren over de kwestie gebogen. Tegenover de bezwaarmakers is steeds gezegd dat niet per definitie het nieuwe industrieterrein in de Elsenerbeek zal worden gerealiseerd.

Openbaarheid
Er zijn ook vraaggesprekken gevoerd met ondernemers om te kunnen peilen wat hun toekomstige uitbreidingsplannen zijn. Wie deze ondernemers zijn en wat voor plannen zij hebben wordt door gemeente niet bekend gemaakt. Een begrijpelijke overweging, maar dit maakt het totale proces niet doorzichtiger. De kans blijft dan ook aanwezig dat natuurgebied Elsenerbeek zal worden opgeofferd zonder dat de reden volledig in de openbaarheid is gekomen. En dat steekt.