RIJSSEN - Fotograaf Cyril Wermers maakt foto's voor het boek van Martin ter Denge bij kasteel de Oosterhof.
RIJSSEN - Fotograaf Cyril Wermers maakt foto's voor het boek van Martin ter Denge bij kasteel de Oosterhof. Foto: Paul Abels

Martin ter Denge schrijft boek over de Twentse ziel

RIJSSEN - Martin ter Denge komt met een boek over de Twentse volksaard.

De columnist van deze krant heeft zijn manuscript aangeboden de bekende Twentse uitgever Paul Abels van AfdH-uitgevers uit Enschede. Abels is ronduit enthousiast geraakt door het boek van Ter Denge over de Twentse volksaard.

Ter Denge is de laatste jaren bezig aan een zorgvuldig op te bouwen carrière in het literaire Twentse coulisselandschap. Om den brode is tekstschrijver met een eigen tekstbureau Fresh Text, muzikant en tekenaar. Als streektaalactivist maakt Ter Denge zich al jaren sterk voor een eigentijdse schrijfwijze van het Nedersaksisch dat zowel in de Oost-Nederlandse en Duitse Nedersaksisch sprekende gebieden te gebruiken is.

Watata
Daarnaast maakt Ter Denge, samen met zijn boezemvriend en fotograaf Gerbert Voortman, wekelijks de podcast Watata. Wapenfeiten uit het verleden van Ter Denge zijn het winnen van de Twentse aanmoedigingsprijs voor jong Twents talent en het winnen van de Twentse Jazzerieje.

Taalrechten
Ter Denge is overtuigd van de kracht en voortbestaan van mooi Nedersaksisch, maar je moet wel met je tijd meegaan. "Eigenlijk weet iedereen en z'n moeder wel dat ik probeer om het denken over en in streektaal te verbeteren." Volgens Ter Denge heeft het Nedersaksisch evenveel rechten als iedere andere taal. "Overal waar je nu Nederlands en Engels tegenkomt, zou ook Nedersaksisch beschikbaar moeten zijn. Er is dus nog een hoop werk te doen. Zowel in het denken van mensen als in het daadwerkelijke toepassen."

Kwaliteiten
In deze strijd om de erkenning van de streektalen gooit Ter Denge nu ook zijn boek over de Twentse volksaard in de strijd. Taal en denken zijn immers onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In elk geval heeft hij de gerenommeerde uitgever Paul Abels van zijn kwaliteiten als schrijver weten te overtuigen. "Naast Han Pape van het weekblad de Roskam, ben ik nooit eerder een meer eigenwijze persoon tegengekomen als Martin ter Denge," zo laat Abels weten.

Fonds
Abels heeft dan ook het boek van Ter Denge graag in zijn fonds opgenomen. AfdH-uitgevers hanteert daarbij een bijzondere bedrijfsvoering. In Twente is een groot aantal liefhebbers van het betere boek dat jaarlijks een rond bedrag aan Abels betaalt. Dat totaalbedrag geeft Abels uit aan het maken van bijzondere en mooie boeken, die overigens ook gewoon in de boekhandel te koop zijn. De abonnees van het fonds krijgen zo'n 3 tot 4 door de auters gesigneerde titels per jaar toegestuurd. Dat zal dus ook gaan gebeuren met het boek van Ter Denge.

Ziel
In zijn boek geeft Ter Denge een beeld van de Twentse mensen. Hoe ze op hun eigen onderkoelde wijze praten, reageren en communiceren met elkaar, anderen en hoe ze in de wereld staan. Abels geeft nog niet veel prijs over de inhoud van het boek, maar het zal ook voor buiten-Twentenaren nuttig zijn om de volksaard te doorgronden. Wanneer het boek uitkomt is nog niet bekend.