Rammelende hazen in paartijd
Rammelende hazen in paartijd Foto: HANS DRIJER

Wild Beheer Eenheid West-Twente al ruim dertig jaar actief

RIJSSEN - Wildbeheereenheid West-Twente bestaat inmiddels ruim dertig jaar. WBE is een vereniging waarbij jagers met eigen velden zich hebben aangesloten met het idee samen een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het faunabeheer en schadebestrijding.

“Was een lidmaatschap van WBE voor jagers jaren geleden op vrijwillige basis, de laatste jaren is het een wettelijke verplichting lid van een WBE te zijn. Rond Rijssen is dat de WBE West-Twente met haar onderkomen in de Hobbyboerderieje. Vanaf de inrichting van deze monumentale boerderij bij kasteel De Oosterhof vond WBE hier onderdak met haar bureau, ook na herstel van dit pand,” aldus bestuurslid Jan Kreijkes.

Wettelijke rol van de WBE
In de afgelopen dertig jaar is alles wat met de jacht te maken heeft ingrijpend veranderd. Kreijkes: “Het landschap is veranderd en ook de landbouw, de stad en industrie hebben grote delen opgeslokt. De wetten en regels zijn veranderd maar ook de mensen. Ook de fauna is veranderd. Aan alle veranderingen hebben wij als WBE ons aangepast. Met een nadrukkelijk wettelijke rol betreffende het beheer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bestrijding van wildschade (ganzen) of het voorkomen van aanrijdingen met reeën door te sturen op een gericht beheer.”

Deskundige beheerders
Lag in het verleden de nadruk op jagen, oftewel het oogsten uit de natuur zonder een nadelig effect op de instandhouding van diersoorten, is er nu veel meer aandacht voor het samenspel van flora, fauna, landbouw en recreatie. Het bewust actief bezig zijn in het veld, opererend in een ‘glazen huis’ gaat nu veel verder dan enkele decennia geleden. “Bij de nieuwe generatie goed opgeleide jagers is de kennis en belangstelling ook veel breder dan alleen ‘jacht’. De aanwezigheid van algemene en minder algemene diersoorten, en of deze nu in aantallen afnemen of toenemen, is altijd een samenspel van factoren en vraagt meer deskundigheid van de huidige jager. Nu is er bijvoorbeeld veel meer aandacht voor biodiversiteit. Of het belang van een rijk insectenleven waarvan veel kuikens van bodembroeders afhankelijk zijn.”

Informatie verzamelen
Ondanks dat er door de begrijpelijke coronabeperkingen het afgelopen seizoen nauwelijks gejaagd kon worden, zijn jagers toch het veld in geweest. Vooral om te observeren, nu er door alle recreanten erg veel verstoring is in de natuur. Samen met inventarisaties en waarnemingen uit het veld die centraal binnen de WBE geregistreerd worden, vormt dit een basis voor uitvoering van het beheer. Hier heeft de WBE met haar leden de wettelijke rol.