RIJSSEN - Spannende tijden voor de laatste twee lindebomen op het parkeerterrein achter de apotheek aan de Haarstraat.
RIJSSEN - Spannende tijden voor de laatste twee lindebomen op het parkeerterrein achter de apotheek aan de Haarstraat. Foto: Jan Joost

Rechter oordeelt binnenkort over historische lindebomen

RIJSSEN - Het lot van de historische lindebomen op het parkeerterrein achter de apotheek aan de Haarstraat ligt in handen van de rechter.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt de uitspraak binnen enkele weken verwacht. Tegen de kap van de twee laatste lindebomen op het voormalige schoolplein van de Haarschool was bezwaar aangetekend door enkele omwonenden.

Levensvatbaar
De gemeente heeft in een eerder stadium al een van de drie historische lindebomen weggehaald, omdat deze niet meer levensvatbaar zou zijn. De twee andere lindebomen zouden ook niet meer gezond zijn en de enige oplossing zou kappen zijn en vervangen door jonge exemplaren.

Kerngezond
De omwonenden betreuren de aangekondigde verwijdering van de beeldbepalende bomen zeer. Ze beschikten over een boomdeskundigenrapport waaruit blijkt dat de bomen kerngezond zijn. Met dit rapport in de hand zijn ze naar de rechter gestapt. De discussie over een mogelijk al te voortvarend kapbeleid van de gemeente begint de laatste tijd steeds grotere vormen aan te nemen.

Van Broekhuizenstraat
Ook de aanwonenden van de Van Broekhuizenstraat zijn in het geweer gekomen tegen de voorgenomen kap van de platanen en stapten naar de rechter.

Gemeenteraad
De kritiek op het bestaande kapbeleid is inmiddels opgepakt door de gemeenteraad. Tijdens de begrotingsvergadering van 6 november diende SGP-raadslid Sander Haase een motie in om zuiniger om te gaan met het openbaar groen. In voorkomende gevallen zouden wegen aangepast kunnen worden op de bomen in plaats van direct te kappen. Haase pleitte voor een herziening van het huidige beleid en dat mee te nemen in de begroting voor 2022. De omwonenden van de Haarstraat en de Van Broekhuizenstraat wachten dit niet af en maakten daarom nu al hun gang naar de rechter. Zo lang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan, moeten de bomen blijven staan.