Afbeelding
Foto:

Ploeteren om ijsbaan in Het Opbroek schaatsklaar te maken

RIJSSEN - Wat waren ze afgelopen maandag en dinsdag aan het worstelen, de ‘werkploeg’ van Schaats- en Skeelervereniging Rijssen, om de ijsbaan in Het Opbroek gereed te maken voor de schaatsliefhebbers. De sneeuwval die behalve op zondag ook op maandag nog voortduurde, gooide dusdanig roet in het eten.

Maandag hebben zij de baan zoveel mogelijk sneeuwvrij gemaakt. “Maar op een bepaald deel konden we niet verder omdat we dan door het ijs zouden zakken. Het bleef ook sneeuwen dus we moesten dinsdag opnieuw eerst zoveel mogelijk de sneeuw van de baan halen voordat we weer water op de baan konden zetten. En het openen van de ijsbaan is vervolgens afhankelijk van hoeveel (lagen) water we erop kunnen sproeien en hoe snel het aanvriest”, vertelt bestuurslid Mark van den Dijk.

Heel veel werk
Een aantal stukken kwamen ook erg slecht onder de sneeuw vandaan dus de baan heeft echt wel het benodigde water nodig volgens de werkploeg. “We doen steeds wat we kunnen en gelukkig blijft het nog een poos flink vriezen maar dit kost heel veel werk om de baan nog enigszins goed te krijgen. Maar het moet gewoon gebeuren dat men hier kan schaatsen, zeker vanaf het weekend dus we gaan ervoor! We hebben hier allemaal zo lang op gewacht. De vijvers her in der in Rijssen zouden nog wel eens meer geluk kunnen hebben. Die hebben langer open gelegen en bevatten natuurlijk veel meer water waarin de sneeuw kan oplossen. Normaal gesproken een nadeel als je meer water hebt, maar nu kan dit misschien voordeliger uitpakken.”

Online reserveren
Vanwege de coronamaatregelen kunnen mensen niet ten allen tijde naar de ijsbaan komen. Men dient altijd de website en Facebookpagina van Schaats- en Skeelervereniging Rijssen in de gaten houden over de gang van zaken. Van den Dijk: “Het gaat inderdaad in tijdsblokken. Mensen kunnen online reserveren via onze website. Alleen met een geldige reserveringsbevestiging voor een tijdsblok krijg je toegang tot de baan. Het heeft dus geen zin om zonder reservering naar de baan te komen en we willen mensen ook oproepen dit absoluut niet te doen. Op onze website staat uitgelegd wat de regels zijn rondom corona en hoe één en ander in z'n werk gaat.”