Afbeelding
Foto:

Oude ambacht: restaurateur Dinant ten Hove

RIJSSEN - Dinant ten Hove (72) uit Rijssen is nog geregeld bezig met een oude ambacht, namelijk als restaurateur van schilderwerken. “Het echte vak van het schilderwerk ligt al weer heel wat jaren achter mij maar de liefde voor het vak blijft. Op de ‘ambachtsschoole in Riessen’ leerde ik de grondbeginselen van het vak. Zeer bekwame leerkrachten met passie voor de oude schildertechnieken hebben mij en vele anderen de liefde voor dit prachtige beroep bijgebracht.”

Belangrijke elementen bij restauraties zijn volgens Ten Hove dat, wanneer je benaderd wordt voor een opdracht, er heel wat zaken aan de orde komen. “Voor mij gold toen: allereerst een goed overleg met je werkgever en opdrachtgever, gedegen vooronderzoeken betreffende de staat waarin het object verkeert, wat gaat het kosten en hoe lang mag je er aan werken? Het meest heb ik gewerkt en mij ontwikkeld bij Mulder Schilders in Deventer.

Restauratie in kerken
Omdat Ten Hove in de oude stad Deventer en omstreken zijn loopbaan heeft gehad, mocht hij bij heel wat bekende panden en kerken restauratiewerkzaamheden verrichten, zoals de Bergkerk, de Doopsgezindenkerk en een grote klus in de Hervormde kerk in Wijhe. Hij vertelt dat hij daar maandenlang uiterst voorzichtig om en nabij 25 lagen kalk verwijderd heeft om de mooie muurschilderingen weer tevoorschijn te laten komen en daarna, waar nodig, heeft bijgewerkt.

Interieur Schildkerk
“Omdat we het nu toch over kerken hebben, was het wel verrassend dat ik via Mulder Schilders in 1980 door de kerkelijke gemeente Rijssen ben gevraagd om mijn steentje bij te dragen bij de restauratie van het interieur van de Schildkerk. Echt een thuiskomer, te meer omdat ik deel uitmaak van deze gemeente.

Ontwerpen sluitstenen
Ontwerpen voor de sluitstenen boven in de gewelven, gemaakt door Kees Goedhart en Pieter den Hertog, mocht Ten Hove aanbrengen plus het verguldwerk op de orgelkas samen met Henk van den Noort. "Hier kijk ik met dankbaarheid op terug. Als mijn vrouw en ik samen weer eens naar de kerk mogen, vooral nu in coronatijd, valt mijn oog vaak op de sluitsteen waarop het Lam Gods is afgebeeld. Dan raakt dit me vaak diep. Hij die ook mijn zonden droeg, soms een wonderlijk samenspel tussen de preek en deze afbeelding. Hem alle dank voor dit ambacht en tevens mijn ambt als ouderling.”