Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

RIJSSEN - De PvdA blijft hameren op de terugkeer van een eigen gemeentelijk energiebedrijf.

Fractievoorzitter Rob Meijerink (foto) bracht het eigen energiebedrijf onlangs opnieuw ter sprake in de Commissie Grondgebied. De commissie debatteerde over het duurzaamheidsbeleid voor de komende jaren.

Winsten
Meijerink vindt dat winsten uit wind- en zonneparken terug moeten vloeien naar de burgers "en niet naar het buitenland of in de zakken van grote partijen moeten terechtkomen. Wij denken dat een eigen gemeentelijk energiebedrijf daar de beste garantie voor biedt. Niet wij de lasten en de lusten voor de grote jongens."
Jan Beunk (GemeenteBelang) wilde het idee van een eigen energiebedrijf nu nog niet schrappen. "Het staat in het stuk en laten we het er met elkaar maar eens over hebben. Wij willen bijvoorbeeld voor elk woonhuis een warmtepomp. Allemaal zaken die in die plannen horen te staan."

Aanhouden
Wethouder Jan Aanstoot (GB) vond het ook de moeite waard om het eigen energiebedrijf nu niet door te strepen. "Hij staat in de visie en hoort daar ook thuis."

GEB
Rijssen had tot 1975 een eigen Gemeentelijke Energiebedrijf (GEB) op de hoek Dannenberg-Industrieweg waar nu technisch bedrijf HAK staat. Daar stond ook de opvallende gasketel om gas uit kolen te winnen.