Afbeelding
Foto:

Powerwalking, geschikt voor iedereen

RIJSSEN - Willeke Ligtenberg uit Rijssen, instructeur bij Willpower Moves, gaat de sport powerwalking onder de aandacht brengen bij Only Friends Twente (sporters met een lichamelijke of verstandelijke beperking). Zij was hiervoor benaderd door OFT en wil dit graag oppakken. Hiervoor heeft zij wel vrijwilligers nodig om haar te ondersteunen.

Op zaterdag 13 en 20 maart (van 12.00 uur tot 14.00 uur) houdt zij een clinic bij AV Rijssen voor vrijwilligers. Deze clinics zullen in verband met corona in kleine groepjes gehouden worden. Voor ouders/begeleiders houdt Ligtenberg op 27 maart bij AV Rijssen een kennismakingsles powerwalken. Dit is wel afhankelijk van wat dan mogelijk is in verband met de richtlijnen van RIVM. Aanmelden voor een clinic of kennismakingsles kan via: www.onlyfriendstwente.nl

Energiek en gezond
Powerwalking is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en zeker ook voor mensen met een beperking. Wel moet erop gelet worden dat het gezamenlijk buiten sporten momenteel nog aan regels gebonden is. “Ik geloof dat iedereen het verdient om energiek, gezond en zelfverzekerd in het leven te staan en dat sport hieraan bijdraagt. Zeker in deze tijd waar angst, onzekerheid en eenzaamheid veel voorkomt. Sport in het algemeen, maar bovenal Powerwalking geeft antwoord op de uitdagingen waarmee de doelgroep van Only Friends Twente in deze tijden geconfronteerd wordt. Powerwalking heeft namelijk alle gunstige effecten op de gezondheid en beschermt tegen cognitieve achteruitgang en het risico op verschillende hersenaandoeningen. Daarnaast verhoogt het de weerstand, productiviteit en creativiteit, het vermindert stress en zorgt voor een betere stemming”, aldus Ligtenberg.

Stevig tempo
Powerwalking is lopen in een stevig tempo (6 à 7 km per uur). “Je beweegt je armen krachtig en de afzet met je voet is stevig waardoor er veel spieren tegelijkertijd actief zijn. Daar word je fitter en bovendien slanker van. Dit komt omdat je hartslag op een niveau komt dat nodig is om conditioneel beter te worden. Een diepere ademhaling, aanzet van de bloedsomloop en meer zuurstoftoevoer. Het calorieverbruik kan hierdoor oplopen tot wel 500 calorieën per uur.”

Natuurlijke vorm
Powerwalking is een natuurlijke vorm van bewegen met weinig weerstand. De kans op blessures is nagenoeg nihil. Niet iedereen kan hardlopen maar iedereen kan wandelen en niet iedereen kan twintig kilo tillen maar iedereen tilt zijn/haar eigen lichaamsgewicht. "Dit is de basis van deze zeer effectieve bewegingsvorm, waardoor iedereen zijn of haar doelstelling kan bereiken. Dit kan zijn: afslanken, een betere conditie krijgen, een gezonder en sterker hart krijgen, meer zelfvertrouwen opbouwen, diabetes type 2 verlagen of gewoon op een leuke manier nieuwe mensen ontmoeten,” aldus Ligtenberg. Opgave voor andere belangstellenden (niet van Only Friends Twente): www.powerwalkingclub.com/rijssen