BEEKBERGEN - Onder toeziend oog van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn wordt de krant van Rijssen gelegd.
BEEKBERGEN - Onder toeziend oog van burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn wordt de krant van Rijssen gelegd. Foto: Stichting Monument Woeste Hoeve

RIJSSEN-BEEKBERGEN - Maandag 8 maart is een krans gelegd namens Rijssen bij het Monument Woeste Hoeve.

Een grote plechtigheid vanuit Herberg Woeste Hoeve als voorgaande jaren was niet toegestaan vanwege de coronabeperkingen. Daarom legde burgemeester Ton Heerts (links) van Apeldoorn samen met het bestuur van de Stichting Monument Woeste Hoeve een drietal kransen. Het Comité Herdenkingen Rijssen neemt jaarlijks deel aan de grote herdenking, maar dat was nu niet mogelijk. Daarom was gevraagd of een krans gestuurd mocht worden. Dit werd door het Stichtingsbestuur op hoge prijs gesteld. Maandag werd de krans van het gemeentebestuur van Rijssen-Holten bij het monument gelegd. Bij de Woeste Hoeve werden op 8 maart 1945, vlak voor de bevrijding, in totaal 117 mannen doodgeschoten als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en het hoofd van de SS in Nederland.

Vergeldingsslachtoffers
De vergeldingsslachtoffers werden gehaald uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Colmschate, Doetinchem, Apeldoorn en Almelo. Onder hen waren de Rijssenaren Jan Christiaan de Bruin (49), Jan Hendrik Dommerholt (27) en Jan Zandvoort (51). Vanuit Rijssen nemen nabestaanden al jaren deel aan de herdenking bij de Woeste Hoeve, alsook een afvaardiging van het gemeentebestuur en het Comité.