Afbeelding
Foto:

Ruim 40 leerlingen ontvangen School4You-diploma

NIJVERDAL - Vrijdag 12 maart ontvangen 44 leerlingen hun School4You-diploma op CSG Reggesteyn.

School4You is een traject om basisschoolleerlingen vertrouwd te maken met het voortgezet onderwijs met als doel een zo goed mogelijke doorstroom. Op deze manier worden de kansen op een succesvolle schoolloopbaan op een niveau dat bij de leerling past een stuk vergroot. “Het is een succesvol project”, zegt Leonie van den Noort, docent Nederlands op Reggesteyn en één van de kartrekkers van School4You. “We hebben vrijdag de derde afsluiting en we merken dat leerlingen zich meer op hun gemak voelen als ze naar het voortgezet onderwijs gaan.”

Diploma-uitreiking
Dit jaar hebben 44 leerlingen meegedaan aan School4You (S4Y). Zij krijgen vrijdag hun diploma in bijzijn van hun ouder(s) en/of verzorger(s). Deze leerlingen zijn al op de basisschool in groep 8 met het School4You-traject in maart 2020 begonnen. Het was de bedoeling dat ze voor de zomervakantie al tien middagen het project zouden volgen op de middelbare school. Corona heeft helaas dit jaar roet in het eten gegooid want na drie middagen op de Noetselerbergweg begon de eerste lockdown. Dus de lessen werden online en digitaal verder voortgezet.

Extra begeleiding
Het project is bedoeld voor leerlingen die vanwege omgevingsfactoren belemmeringen ervaren en daardoor minder kansrijk zijn in het voortgezet onderwijs. “Maar het geldt niet alleen voor die groep leerlingen”, aldus Leonie van den Noort. “Ook voor leerlingen waarbij de kans op onderpresteren bestaat, leerlingen die opvallen door hun getalenteerdheid of juist leerlingen die moeite hebben met bepaalde executieve vaardigheden is School4You geschikt.” Als de leerlingen eenmaal echt op de middelbare school komen, voelen ze zich meer op hun gemak en komt het leerproces beter op gang. Na de zomervakantie worden deze leerlingen via de mentorlessen en werkuren nog extra begeleid met hulp bij plannen, organiseren en leren leren.

Uitbreiding
"Gezien het aantal nieuwe aanmeldingen merken we dat S4Y erg positief wordt ontvangen. We merken dat aan de verschillende reacties van ouders en basisschoolleerkrachten, maar ook zien we het aan de reacties van de leerlingen die positief zijn. Wij merken als mentoren dat we de leerlingen die extra aandacht nodig hebben sneller in beeld hebben. Dat is in het voordeel van de leerling en het betrokken docenteam." Op de vestiging Willem de Clerqstraat zal dit schooljaar ook S4Y worden aangeboden waarbij daar de nadruk zal liggen op het leren ontwikkelen van vaardigheden zoals bijvoorbeeld constructief samenwerken.