RIJSSEN - Het orgel in de Open Hof-kerk.
RIJSSEN - Het orgel in de Open Hof-kerk. Foto: Gerrit Kraa

Orgels in Rijssen: De Open Hof (1)

RIJSSEN - In de jaren ’80 ontstond in Rijssen een groep die graag een iets andere prediking, catechisatie en liturgie wenste.

Iets anders dan in de plaatselijke Hervormde Kerk, die sinds pakweg 1880 orthodox georiënteerd was en dat graag zo wilde houden en inmiddels aangesloten was bij de Gereformeerde Bond. Er was (moeizaam) overleg met de centrale hervormde kerkenraad. De Provinciale Kerkvergadering moeide er zich mee, de Synode besloot in 1986 dat de groep de status kreeg van een deelgemeente. Al werd dit besluit afgewezen, op 23 februari 1986 was er de eerste kerkdienst in het toenmalig kantoorgebouw van de firma Ter Horst.

Kerkgebouw
Al in 1990 kwam er een nieuw kerkgebouw - ontwerp: architectengroep Jorissen-Simonetti - nabij het station met de naam “Open Hof”. Na de ‘mau mau’, ‘sjouw sjouw’, ‘lauw lauw’ en ‘gauw gauw’ nu dus de ‘nou nou’, althans naar de opvattingen in de wat meer orthodoxe kerken. Er zijn twee parttime predikanten: ds. Astrid Gouma, de tweede, bevestigde, vrouwelijke predikant in Rijssen en dr. Dirk van Keulen, op wandelschoenen binnengekomen vanuit Luttelgeest; die parttime aan de universiteit in Kampen bezig is met liturgie en bekend werd door veel publicaties, onder andere over theologen als Van Ruler, Berkhof en Bavinck.

Midden-orthodoxie
De Open Hof rekent zich tot de midden-orthodoxie. De liturgie krijgt meer aandacht, onder andere in het bloemstuk en de visualisatie van het kerkelijk jaar. In de wit gestucte wand is de vorm van een kruis zichtbaar gemaakt. Er is een gedachtenisplek met een glaskunstwerk. Het gewaad van de predikant ziet er wat kleurrijker uit dan in het merendeel van de kerken, de prediking is ook wat korter van duur.

Beamer
Qua vormgeving verloopt de kerkdienst zo ongeveer gelijk aan die van de andere kerkgenootschappen; er is - coronagedwongen - geen gemeentezang; het orgel of de piano begeleidt de gekozen liederen, de predikant zegt onderwijl de teksten die te zien zijn via de beamer. Teksten van onder andere Michel van der Plas, Huub Oosterhuis, Wil Barnard, Jacqueline van der Waals en Gabriël Smit, uit het ‘Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk’ van 2013.

Antependia
De antependia geven de periode van het kerkelijk jaar aan. Jahwe wordt aangesproken als “de Eeuwige”. “Mensen van verschillende achtergronden vinden bij ons onderdak. Wij zijn een open gemeente waar we omzien naar elkaar, waar ruimte is voor de menselijke maat, en waar we elkaar met respect tegemoet treden ook als we verschillend over zaken denken”, aldus een citaat uit de website.

“Komend langs velerlei wegen”, zegt gezang 170. Het lijkt me zo te zijn, in kerkelijk Rijssen…

Gerrit Kraa