Afbeelding
Foto:

Rosalie Ligterink: muziek brengt zoveel

RIJSSEN - Rosalie Ligterink (25) uit Rijssen houdt veel van muziek en is lid van Muziekvereniging Wilhelmina in Rijssen. Muziek is haar met de paplepel ingegoten.

“Mijn opa's en oma's zijn erg muzikaal. Beide opa's speelden orgel en zijn gek van klassieke muziek. Mijn oma’s zijn jarenlang lid geweest van het Rijssense koor Hosanna. Oma Ligterink zingt daar nog altijd. Ook mijn moeder zingt veel. Ze heeft lange tijd bij TODA gezongen, zingt de laatste jaren mee in veel projecten en zingt bij een koor in Bornerbroek. Mijn vader speelt gitaar en luistert vooral erg veel muziek.

Hobo
“Zelf wilde ik graag dwarsfluit leren spelen maar daar was een wachtlijst voor. Voor hobo kwam net een plekje vrij. Ik ben toen samen met mijn vader een keer gaan kijken en ik was direct enthousiast. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt. Ik speel hobo en althobo, een grotere en lagere variant van de hobo.” Ze vond het in het begin een lastige instrument. ”Mijn vader vergeleek het weleens met een blèrend schaap. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het naar mijn idee het allermooiste instrument. Het geluid van de hobo is duidelijk hoorbaar en kan vrolijk klinken maar ook heel dramatisch. Er bestaan een aantal prachtige solo's voor hobo en althobo, denk bijvoorbeeld aan Het Zwanenmeer of Gabriels Oboe.”

D-examen
Rosalie had les van Eric Kotterink en met wat hulp en ondersteuning van Annemarie Paauwe rondde zij in 2018 haar D-examen af. “Ik gaf samen met het grote orkest van Wilhelmina een concert in de Open Hof, waarin ik een solostuk samen met het orkest speelde van Rimsky Korsakov. Dat was heel tof om te doen en dat zou ik zo weer doen. Muziekexamens zijn vergelijkbaar met zwemdiploma's. Het geeft aan hoeveel kennis je hebt en welk niveau je hebt bereikt. Voor amateurs is het D-examen het hoogst haalbare diploma. Wil je verder, dan moet je naar het conservatorium.”

Concert
Muziek brengt zo veel! Het is zo gaaf om naar een concert toe te werken met elkaar, daar te spelen en te zien dat iedereen enthousiast is.” Rosalie vindt het jammer dat ze nu niet samen kan spelen met de leden van Wihelmina. “Je bouwt jarenlang op met elkaar, werkt naar mooie concerten toe en plotseling staat alles stil vanwege corona. Gelukkig hebben we een aantal keer kunnen repeteren in kleine groepen. Dat was ook heel leuk, maar het liefst werk je naar een mooi concert toe met het hele orkest. Ik hoop dat we in het najaar weer samen kunnen optreden. Nog even doorzetten dus.”