Afbeelding
Foto:

Kleurrijke verzameling tipo’s

RIJSSEN - Tipo’s! Dat is wat Rijssenaar Erik van de Riet (59) verzamelt. “Dit woord is een afkorting van timmermanspotloden”, lacht Erik.

Op zolder is zijn collectie van momenteel 6750 potloden te zien en de geur van potloden komt je meteen tegemoet. Zowel aan de schuine wanden als in diverse kasten en dozen bewaart hij potloden. Deze toch wel merkwaardige hobby waarmee hij startte in 1979, is ontstaan vanuit zijn beroep. Hij is zelf namelijk timmerman in de bouw.

Diverse soorten
“Een potlood via leveranciers of als relatiegeschenk was eerder heel gebruikelijk maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Ik spaar alleen nieuwe potloden waar dus nog geen punt aan geslepen is of potloden met fabriekspunt. Dus geen gebruikte potloden die mensen zelf al hebben geslepen. Het opschrift op het potlood is heel belangrijk om te zien waar deze vandaan komt. Er zijn ovalen, platte en ronde potloden met twee verschillende lengtes. En driehoekige, maar die gebruikt de tegelzetter meestal. De ovalen vorm gebruik je als timmerman het meest. De ronde zijn niet handig want die rollen altijd weg.”

Brandhoutjes
Alle exemplaren staan in Eriks computer om bij te kunnen houden welke hij allemaal heeft. "Er is verschil in kwaliteit, namelijk hard of minder hard van punt. Op het potlood staat in de meeste gevallen ook een telefoonnummer. Op mijn oudste potlood staat een telefoonnummer van twee cijfers, namelijk 46. Tegenwoordig wordt hierop meestal het websiteadres vermeld.” De twee zoons van het gezin zeggen vaak gekscherend: ‘Mooie brandhoutjes’ maar hebben er verder niks mee. Erik kan er wel om lachen. “Ieder z’n ding, mijn dochter geeft er ook niks om en mijn vrouw vindt het allemaal ook wel best dat ik hiermee bezig ben.”

Tentoonstelling
Niet alleen uit eigen land maar ook vanuit het buitenland heeft Erik tipo's zoals Duitsland, Japan en Canada. "Er zijn in totaal maar vijf tipoverzamelaars in Nederland, dat schiet niet echt op met ruilen. In het Nederlands Architectenmuseum in Rotterdam zijn nog drieduizend van mijn potloden tentoongesteld. Dit was van september 2017 tot en met januari 2018. Dat was wel mooi.” Erik toont zijn tipo's normaliter op verzamelbeurzen in het hele land en struint bijvoorbeeld rommelmarkten af. Dat is helaas in coronatijd niet mogelijk. Marktplaats afspeuren wel, maar ook daar wordt het volgens hem allemaal minder. Wie Erik van de Riet blij wil of kan maken met een mooi nieuw timmermanspotlood, kijk op zijn website: www.timmermanspotloden.nl voor contactgegevens en informatie.