Afbeelding
Foto:

Natuurgebied Overtoom-Middelveen trekpleister

RIJSSEN - Nog maar zeven jaar geleden was natuurgebied Overtoom-Middelveen aan de westzijde van Rijssen volop in gebruik bij de landbouw. Op de agrarische gronden werd vooral maïs verbouwd en liepen koeien te grazen. Nu is het gebied het domein van tientallen vogelsoorten en om dat zo te houden is maaien noodzakelijk.

Drainage en diepe sloten zorgden ervoor dat voor 2013 regenwater snel werd afgevoerd en de grond ‘mooi’ droog bleef voor de maïsteelt. “Er is inmiddels veel gebeurd. De drainage is verwijderd en sloten zijn omgelegd of gedempt. Het gebied is een trekpleister geworden voor vele vogelsoorten. Sommigen zullen hier weer verdwijnen omdat het gebied nog in ontwikkeling is, zoals strandlopers en oeverlopers. Anderen zullen blijven zoals grutto, tureluur en kwikstaart.

Vegetatie
Doordat het kwelwater niet meer wordt afgevoerd is het er een groot deel van het jaar erg nat. Zelfs zo nat dat er in dat gebied met speciale apparatuur gemaaid moet worden. Dit om de oorspronkelijke vegetatie terug te krijgen. Planten die bepaalde insecten aantrekken, die op hun beurt weer bepaalde vogelsoorten lokken.

Maaisel afvoeren
Op twee plekken in het gebied, aan de noord- en zuidzijde van de Katoendijk, wordt niet gemaaid omdat daar het moeras en de ruigte nodig is voor bepaalde flora en fauna. Maar de meeste delen worden helemaal kort gemaaid. Nijveld: “In de bodem zit nog steeds een surplus aan voedingsstoffen uit de tijd van de landbouw. Die voedingsstoffen worden door de planten opgenomen en door die te maaien en het maaisel af te voeren, wordt de grond steeds schraler.”

Vliegensvlug
Nijveld vervolgt: “Op sommige plekken ontkomen we er niet aan om voor het einde van het broedseizoen te maaien. Het IVN houdt ons op de hoogte waar weidevogels zoals kievit en grutto broeden en daar houden we dan rekening mee. Als de vogels zitten te broeden, zijn ze op hun kwetsbaarst en dat geldt uiteraard ook voor de broedsels. Als de kuikens eenmaal vliegensvlug zijn dan maken ze zich wel uit de voeten als er een maaimachine aankomt.”

Blauwborst
De vogelrijkdom in het gebied is enorm. Behalve grutto, kievit, tureluur en wulp zijn er ook kleinere soorten te zien, zoals rietgors, karekiet, bosrietzanger en blauwborst, die in de nattere gedeelten zitten. Ze houden zich in leven met allerlei insecten, die op hun beurt weer afkomen op planten zoals klokjesgentiaan, parnassia, orchidee en gele zegge. “Aan ons om die rijkdom aan flora en fauna te behouden en uit te breiden. Maaien is daar een onderdeel van.”