Afbeelding
Foto:

TwentsFlex is weer op pad!

RIJSSEN-HOLTEN - De TwentsFlex-buurtbus heeft deze week weer de dienstregeling hervat. Nadat diverse andere buurtbussen in de regio Twente in de eerste week van maart weer begonnen met rijden, zijn nu ook de TwentsFlex-ritten weer opgestart.

Maandag 15 maart begonnen de ritten weer. Een haast symbolisch tijdstip, aangezien exact een jaar geleden de ritten stopgezet werden door deze en andere buurtbusverenigingen. De reden laat zich raden; buurtbussen worden veelal bestuurd door oudere vrijwilligers die in de kwetsbare groepen zitten. Daarnaast vervoeren ze vaak ook mensen die vallen onder de groep kwetsbaar. En in de kleine buurtbussen is ruimte houden erg lastig. Er moest dan veel werk verricht worden om de bussen zo coronaproof mogelijk in te richten. Op basis van een TNO-onderzoek werden diverse aanpassingen gedaan. Er is een extra dakventilator en een actieve filterunit met Hepa-filters geplaatst, de kaartjes- en betaalapparaten zijn contactvrij opgesteld en de chauffeursruimte is via een kuchscherm volledig afgeschermd van de passagiersruimte. Ook de reiniging- en desinfectieprocedures zijn aangepast. Alles volgens een landelijk TNO advies. Reizigers kunnen dus weer veilig met de buurtbus op pad. In verband met de 1,5 meter afstand regel kan de chauffeur helaas niet helpen bij het vastzetten van een rolstoel. Rolstoelgebruikers wordt verzocht hiervoor een eigen helpende hand te regelen.

Bijzondere opzet
De Buurtbus TwentsFlex is bijzonder ten opzichte van andere diensten. De bus rijdt op afroep tussen 145 haltes in en rondom Rijssen-Holten. Passagiers reserveren met een app of op de website of telefonisch. Dit bijzondere landelijk experiment is gestart in 2018 en bleek al snel succesvol. In maart 2020 was de ambitie om een derde buurtbus in te zetten voor de piekuren. De pandemie dwarsboomde deze plannen echter. TwentsFlex werkt met twee teams die vanuit hun standplaats ritten in het hele gebied verzorgen. Eén team vanuit Rijssen en één team vanuit Holten. Voorlopig wordt er gereden met een gemengd team. De lange rustperiode heeft geleid tot enkele openstaande vacatures. Daarnaast wachten enkele van de vrijwillige chauffeurs liever nog even met rijden tot na de vaccinatieperiode. De verwachting is dat de vraag de eerste maanden nog beperkt blijft vanwege de coronamaatregelen. De vereniging hoopt binnen twee maanden weer volop te draaien en na de zomer 2021 een derde bus in te zetten. Wilt u helpen? Geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een kennismakingsgesprek! Kijk voor meer informatie op www.keolis.nl/mobiliteit/twentsflex.