Afbeelding
Foto:

Johan Zwoferink maakte met precisie en geduld maquette van de Schildkerk

RIJSSEN - Eerst een maquette van Pelmolen Ter Horst, gemaakt op schaal en inmiddels de maquette van de Schildkerk op schaal afgerond. Johan Zwoferink (72), voorheen werkzaam in de bouwsector maar al tien jaar met pensioen, is altijd graag bezig en is geregeld te vinden in zijn tuinhuisje om lekker te knutselen.

“De Pelmolen had ik, net voordat corona uitbrak, al klaar en deze miniatuurversie van de Schildkerk noem ik mijn coronaproject”, lacht Zwoferink. Er zitten heel wat uurtjes kluswerk in maar hij had daar dus alle tijd voor. “Mooie uurtjes en mooie muziek erbij, ik vermaakte me wel. Mijn vrouw en ik gingen normaliter ook wel geregeld op stap maar nu kon je toch weinig andere dingen doen.”

Rijke historie Schildkerk
Dat hij ook graag een miniatuurversie van de Schildkerk wilde neerzetten had twee redenen. “Ik voel mij verbonden met deze kerk. Hier ben ik gedoopt en getrouwd. Daarnaast heeft de kerk een rijke historie. De Schildkerk is in de twaalfde eeuw gebouwd. De huidige toren dateert uit de negentiende eeuw, de oorspronkelijke toren is gesneuveld in 1827. Die stond op de nominatie om gerestaureerd te worden maar stortte plotseling in.”

Precisie- en geduldwerk
Omdat Zwoferink niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant wilde nabouwen, kreeg hij via archivaris Joop Voortman, werkzaam bij de gemeente Rijssen-Holten, een 3D-programma dat hem daarbij kon helpen. “Maar ik ken de kerk van binnen op mijn duimpje, dat scheelt. Ik weet precies hoe de kerkbanken staan, de plek van het doopvont. Zelfs de collectezakken hangen op de goede plek.” Het dak is uit te schuiven om de binnenkant te kunnen zien. Ook goed zichtbaar is hoe de eeuwen door het ene na het andere deel werd aangebouwd. Het was volgens zijn eigen zeggen een precisie- en geduldwerk. Het dak bestaat uit 5560 zelfgemaakte pannen. Hij gebruikte uiteenlopende materialen en kreeg ook veel materiaal zoals hout aangeleverd van onder andere oud-collega’s uit de bouw die wisten dat hij met de maquette bezig was.

Inventief
"Je wordt op dat moment vanzelf wel inventief. Ik gebruikte bijvoorbeeld dunne plantenstokjes voor de orgelpijpen, die staan weer op uitgeboorde damstenen. De kroonluchters bestaan uit glinsterend materiaal zoals lampjes uit de kerstverlichting en cd's.” Uiteindelijk schilderde Zwoferink de kerk in de originele kleuren. Hij heeft nog geen directe bestemming voor zijn mooie werk. "Ik hoop dat er in het Rijssens Museum nog een expositie komt met meerdere werken van creatievelingen wanneer dit weer mogelijk is. Dat is in verband met de coronarichtlijnen allemaal nog afwachten.”