Afbeelding
Foto:

Oude ambacht: goud- en zilversmid Frank Kuper

RIJSSEN - Goud- en zilversmid Frank Kuper (39), woonachtig in Wierden, is inmiddels vijftien jaar eigenaar van juwelierszaak Bomedo aan Schild 5 in Rijssen (achter de Schildkerk). Hij is goud- en zilversmid en deze al oude ambacht voert hij met veel enthousiasme uit. ”Destijds heb ik de zaak zelf opgericht uit overname van de familie Dollekamp.

“Het vak van goud- en zilversmid is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader had, toen ik klein was, een atelier op zolder. Ik zat dan naast hem, zei verder niks en keek alleen maar wat hij deed. Dat kan ik mij nog goed herinneren.” Frank volgde in drie jaar tijd de opleiding tot goudsmid in Schoonhoven en liep vervolgens stage bij een atelier in Almelo. Daar mocht hij na zijn stageperiode ook blijven werken. “Tijdens mijn opleiding werkte het zeker in mijn voordeel dat mijn vader juwelier was. Hij had een zaak in Delden. Ik nam mijn opdrachten mee van school naar huis en liet het aan hem zien. We overlegden hier dan over en hij gaf mij de nodige tips.”

Veelzijdig beroep
Frank is getrouwd met Annemiek en zij hebben een zoontje van 4 jaar en een zoontje van 1 jaar. Mijn oudste zoontje Chris wil ook goud- en zilversmid worden, of dierenverzorger, dat wisselt per dag”, lacht Frank. Dat het goudsmeden al een oude ambacht is blijkt wel uit het feit dat het ontwikkeld is in Mesopotamië, 3500 voor Christus. “In mijn vak komen alle facetten aan bod. Van het solderen van een bedeltje tot het maken van nieuwe trouwringen, van het smeden van een theepot tot het maken van herinneringssieraden. Deze afwisseling maakt het een veelzijdig beroep en het is daarnaast vaak weer een uitdaging.”

Eigen specialiteit
Bij Bomedo is men inmiddels met drie goud- en zilversmeden en een ieder heeft zo z’n eigen specialiteit. Frank houdt zich het meest bezig met het ontwerpen en maken van nieuwe sieraden en herinneringssieraden. “Wie weet zal ik later mijn zoontje nog eens opleiden, dat zou natuurlijk mooi zijn.”