Afbeelding
Foto: gemeente Rijssen-Holten

Snelle steun culturele instellingen Rijssen-Holten

RIJSSEN - De gemeente gaat voor snelle steun aan culturele instellingen die getroffen zijn door de coronamaatregelen.

Cultuurwethouder Ben Beens zegt dat op het gemeentehuis voorbereidingen worden getroffen om de culturele instellingen aan te schrijven.

Inzichtelijk
"Ze kunnen dan aangeven op welke manier ze zijn getroffen door de coronamaatregelen en hoe groot de schade is. Er moet ook inzichtelijk worden gemaakt wat er onder normale omstandigheden binnenkomt", aldus de wethouder.

Snel
Volgens Beens is het niet de bedoeling om hier een lange procedure van te maken en de culturele instelling tot het eind van het jaar te laten wachten op de tegemoetkoming. "We streven ernaar om dit zo snel mogelijk rond te maken. Dat zou binnen enkele maanden moeten kunnen", stelt de wethouder.

Sluiting
De steun voor getroffen culturele instellingen wordt vooral veroorzaakt door de verplichte sluiting zodat de instellingen geen bezoekers meer mogen ontvangen. Het rijk heeft voor deze culturele instellingen een bedrag vrijgemaakt dat naar rato wordt verdeeld over de Nederlandse gemeenten. Rijssen-Holten zou uit dit fonds een bedrag van 265.000 euro krijgen.

Andere doelen
In de gemeenteraad werd al aandacht voor de kwestie gevraagd door raadslid Wieger Otten (CU). Volgens hem is het geld uit Den Haag niet geoormerkt, wat ertoe zou kunnen leiden dat het door gemeenten ook vrij gemakkelijk kan worden uitgegeven aan andere doelen dan het ondersteunen van culturele instellingen.

Juiste plek
Culturele instellingen die voor hun inkomsten sterk afhankelijk zijn van een grote en regelmatige toeloop van het publiek zijn zeer geholpen met deze steun. Otten stelde dat het oormerken van het geld door Den Haag bewust achterwege is gelaten, zodat gemeenten er zelf voor kunnen zorgen dat het geld snel op de juiste plek terechtkomt. De culturele instellingen kunnen daardoor na heropening weer verdergaan waar ze gebleven zijn.