RIJSSEN - André Scheppink wil met de DNA-zelftest een eind maken aan het hondenpoepprobleem in de gemeente.
RIJSSEN - André Scheppink wil met de DNA-zelftest een eind maken aan het hondenpoepprobleem in de gemeente. Foto: Jan Joost

Einde aan hondenpoepprobleem door zelftest?

RIJSSEN - De strijd tegen de hardnekkige hondenpoep gaat een nieuwe fase in door het inschakelen van een DNA-zelftest. De test moet de hondenpoepoverlast in de gemeente de definitieve genadeslag toebrengen.

Het probleem van de hondenpoep blijkt nauwelijks te tackelen voor de beleidsmakers. Controle lijkt nooit haalbaar. Bekeuringen uitdelen is bijna onmogelijk, omdat de hondenbezitter op heterdaad moet worden betrapt.

Donker
Bij boa’s ontbreekt vaak de aandrang om hondenbezitters in de kraag te vatten, want niemand wil graag als poepjager bekend staan. Bovendien worden hondendrollen meestal 's avonds in het donker niet opgeruimd. Hondenbelasting, hondentoiletten en zelfs gratis verstrekte hondenpoepzakken blijken niet te helpen. Daarom wil de SGP Rijssen-Holten een daad stellen met de DNA-zelftest, waarmee burgers elkaar er niet bij hoeven te lappen, maar het probleem als het ware aan de achterkant wordt opgelost.

Gemeentewebsite
Donderdag starten de SGP-raadsleden met het verdelen van de DNA-zelftesten onder de hondenbezitters in Rijssen-Holten. Met de zelftest neemt de hondenbezitter eenvoudig DNA afnemen van zijn viervoeter. Na het afnemen van het DNA kan de hondenbezitter dit inleveren bij de gemeente. Het DNA wordt opgeslagen in een zogenaamde DNA-bank. Vinden inwoners dan hondenpoep op verboden plaatsen, dan kunnen ze dit melden via de speciale hondenpoep-alert app die gelanceerd wordt. Deze app is kosteloos te downloaden via de website van de gemeentesite.

Boete
De gemeente heeft inmiddels handzame poepzuigapparatuur aangeschaft waarmee de illegaal gedropte uitwerpselen kunnen worden weggehaald. Na het afleveren van de hondenpoep wordt het DNA vastgesteld, zodat de hondenpoep kan worden terugbezorgd bij de hondenbezitter. "De extra kosten van deze maatregelen zijn verantwoord," vindt SGP-fractievoorzitter André Scheppink. "Natuurlijk hopen we dat de gemeente weinig uitwerpselen terug moet brengen, want dan hebben we ons doel bereikt.” De boetes liegen er overigens niet om, zoals blijkt uit een lijst die de gemeente heeft gepresenteerd. Tot 100 gram hondenpoep is de boete 95 euro en boven de 100 gram loopt dit bedrag op tot 200 euro.