Afbeelding
Foto:

Vuilniszakken vol zwerfvuil

RIJSSEN - Op zaterdag 20 maart vond de landelijke Opschoondag plaats en ook de afdeling Rijssen-Enter van het IVN droeg hieraan bij met een aantal vrijwilligers.

De start was bij de Hobbyboerderieje nabij het Parkgebouw en de vrijwilligers waren uitgerust met handschoenen, vuilniszakken en prikkers. De bermen van diverse wegen, waar met name veel scholieren langsfietsen zoals de Enterweg en de Holterstraatweg, werden afgestruind en schoongemaakt omdat daar altijd veel zwerfvuil ligt. Staatsbosbeheer ondersteunde de ‘schoonmaakploeg’ door een aanhanger en container beschikbaar te stellen voor de volle vuilniszakken. Alles verliep volgens de coronarichtlijnen en voor koffie, thee en koek werd gezorgd.

Veel vrijwilligers
“Eigenlijk was het oorspronkelijke idee om leerlingen van basisscholen hiervoor uit te nodigen maar daar hebben we toch vanaf gezien vanwege de omstandigheden rondom corona. In 2019 hebben we als IVN nog lessen Afval & Duurzaamheid gegeven op de Constantijnschool in Rijssen. Maar wij hebben een club Heide- en Natuuronderhoud in oprichting en daarom nodigden we de leden van deze toekomstige club uit. Uiteraard waren ook andere vrijwilligers welkom. Er waren zo’n 25 vrijwilligers present. Hoe meer mensen, hoe meer rommel je kunt opruimen”, meent bestuurslid Wim Baan.

Voldoening
Of het allemaal echt gaat helpen weten ze niet maar het gevoel van voldoening om ergens aan te kunnen bijdragen, in dit geval een schonere omgeving, overheerste zaterdag. “Hopelijk leren mensen er eens van. Ze kunnen de troep toch ook in de daarvoor bestemde vuilnisbakken gooien of thuis de troep weggooien?”, aldus een vrijwilliger. Wat kwamen ze zoal tegen? Natuurlijk de mondkapjes (het nieuwe afval), lege frisdrankblikjes, plastic, piepschuim, afval van sigaretten en zelfs zakjes met poep die zijn opgeschept en daarna in de berm achtergelaten. “Bizar!”, volgens de vrijwilligers.