Afbeelding
Foto:

Duurzaam douchen en tóch genieten

TWENTE - Aangenaam douchen is één van de fijnste dingen in het leven. Of je nu geniet van een verfrissende douche om 's ochtends wakker te worden, of juist behaaglijk warm om drukke dag helemaal goed af te sluiten. Douchen is echter ook een hele aanslag op je water- en energierekening. Toch is het goed mogelijk om te genieten zónder deze te zwaar te belasten.

Bij het douchen gebruiken we gemiddeld zes liter water per minuut, wat bij een luxe regendouche al snel een stuk hoger is. Gemiddeld staan Nederlanders negen minuten onder de douche, waarmee we dus zo'n 54 liter water gebruiken. Dit is fors meer dan vroeger; in 1992 stonden we gemiddeld 7,5 minuut onder de douche en gebruikten zo'n 40 liter. Tsja, comfort heeft ook een keerzijde.

Waterbesparende kop
Er zijn tegenwoordig zeer veel waterbesparende douchekoppen op de markt. Maar niet alle koppen zijn even duurzaam of even effectief. Aan de hand van het energielabel/stroomvolume kan men kijken hoeveel water per minuut deze verbruikt. Fabrikanten hebben verschillende methoden bedacht om toch lekker te douchen. Zo werken sommige koppen op basis van verneveling, waardoor men meer water 'voelt' dan er eigenlijk is. Ook de geometrie van een kop kan hierbij helpen; een grote, bredere douchekop spreidt het water over een grotere oppervlakte, waardoor je minder snel het idee hebt dat het een kleine straal is. Ook het toevoegen van lucht in de waterstroom maakt deze voller waardoor dit aangenaam doucht.