Afbeelding
Foto:

Bereik een fijne stemming met de juiste kleurkeuze

Hoe vaak staat u wel eens stil bij kleuren? Waarschijnlijk niet zo heel vaak. Nederlanders zijn over het algemeen toch vrij conservatief op dit vlak; we kiezen voor saaie, veilige kleuren voor onze kleding, onze auto's én onze huizen. Dit terwijl een kleurrijke woning juist positief bij kan dragen aan je woongenot.

Bij het inrichten van de woning kiezen veel mensen nog steeds voor neutrale kleuren zoals wit en 'net geen wit'. Jammer, want hiermee mis je ook veel mogelijkheden om de juiste stemming op te roepen. Ook kunnen bepaalde kleuren juist het omgekeerde effect hebben van wat je zou denken. Hoewel kleurtheorie niet 's werelds meest exacte wetenschap is en ieder mens weer anders, zijn er wel algemene conclusies te trekken.

Waar ga ik voor?
Over het algemeen zijn warme kleuren goed voor de energie; geel, oranje en rood geven je een alert en productief gevoel. Ze zijn goed geschikt voor actieve ruimtes zoals een badkamer of thuiswerkplek. Groentinten en blauwtinten lijken energiek, maar zijn juist meer kalmerend. Goed voor rust en ontspanning; ideaal voor bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer. Sommige kleuren kun je het beste vermijden voor bepaalde ruimtes. Zo weten we dat blauw en paars averechts werkt op de eetlust; niet echt ideaal voor een keuken of rond de eettafel dus.

Geen vlak, maar accent
Wie graag wil experimenteren met kleur, maar minder happig is om zijn hele woonkamer smurf-blauw te verven kan ervoor kiezen om te werken met accenten. Door bijvoorbeeld alleen één muur in zo'n accentkleur te schilderen of deze te verwerken in de accessoires bereik je toch de onbewuste positieve effecten van deze kleuren, zonder dat de kleur gelijk beklemmend gaat voelen. Ook het gebruik van 'complementaire' kleuren is speels; dit zijn tinten die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel, zoals de paren geel en blauw, cyaan en rood en magenta en groen.