RIJSSEN - VVD-raadslid Elsbeth Deijk vraagt opheldering over controle van afvalcontainers.
RIJSSEN - VVD-raadslid Elsbeth Deijk vraagt opheldering over controle van afvalcontainers. Foto: Jan van de Maat

Valt inhoud afvalcontainer onder de privacy

RIJSSEN - Valt de inhoud van de afvalcontainer niet onder de privacy van de burgers?

Dat vroeg VVD-raadslid Elsbeth Deijk (foto) aan wethouder Jan Aanstoot in de Commissie Grondgebied. Deijk zei dat haar klachten hadden bereikt van burgers dat bij de laatste controle van de PMD-containerinhoud vuilniszakken waren opengescheurd.

Resultaten
"Kan dat zo maar, want daar kunnen bijvoorbeeld medicijnverpakkingen in zitten met gegevens van de gebruikers erop." Deijk wilde ook weten welke resultaten de controle had opgeleverd.

Doorzichtig
Wethouder Jan Aanstoot (GemeenteBelang) zei dat de burgers sterk wordt aangeraden om doorzichtige afvalzakken te gebruiken, zodat de inhoud bij steekproeven te zien is. "Wij verbieden grijze afvalzakken niet, maar dan bestaat de kans dat ze bij een steekproef inderdaad geopend moeten worden." Aanstoot stelde dat medicijnverpakkingen in elk geval niet thuishoren de container voor Plasticverpakking, Metaal en Drinkpakken. Over de uitkomsten van de steekproef was de wethouder ronduit lovend. "Ruim 90 procent van 13.000 containers was goed. In 10 procent van de containers zaten bouwafval en plastic tuinstoelen. Dat is ook wel een lastig punt, want het gaat echt om plastic verpakkingsmateriaal. We hebben daar vragen over gekregen en de vragenstellers zijn goed te woord gestaan."

Onvriendelijk
Volgens de wethouder was er ook een klacht over een onvriendelijke behandeling bij het nemen van de steekproef, "maar die burger heb ik zelf opgebeld. Ik heb het goed uit kunnen leggen en we zijn in bijzonder positieve sfeer uit elkaar gegaan."

Missers
Volgens de wethouder slaat Rijssen-Holten in Twents verband absoluut geen gek figuur wat betreft de afvalinzameling. "Bij afvalverwerker Twence zijn wij zo'n beetje het beste jongetje van de klas. Maar het kan altijd beter, dus we gaan extra aandacht besteden om die 10 procent missers er ook uit te krijgen. We denken daarbij aan een afvalspecial, digitaal en fysiek."