RIJSSEN - Richard Jansen (SGP) wil appartementenbouw aan de Haarstraat toestaan.
RIJSSEN - Richard Jansen (SGP) wil appartementenbouw aan de Haarstraat toestaan. Foto: Gebruiker

B en W tegen appartementen Haarstraat; raadsmeerderheid voor

RIJSSEN - De woningen van Haarstraat 74 - 80 slopen en er zes nieuwe appartementen bouwen.

Voor dit plan van makelaar Gerrit ten Hove brak raadslid Richard Jansen (SGP) een forse lans in de Commissie Grondgebied. Volgens Jansen zal het plan een verbetering op vele fronten opleveren. Het stelde dat het een geschikte inbreidingslocatie is, wat zo veel wil zeggen dat het aantal woonlocaties van drie naar zes kan worden uitgebreid. "De nieuwbouw kan naadloos opgaan in de omgeving. De omwonenden staan er positief tegenover en er is behoefte aan appartementen in Rijssen", aldus Jansen. Ook Bert Blaazer (CU), Bart-Jan van den Berg (VVD) en Jan Beunk (GemeenteBelang) toonden zich positief over de plannen.

B en W tegen
Wethouder Erik Wessels (CDA) reageerde echter zeer terughoudend. Hij bleef vasthouden aan het behoud van het karakteristiek bestempelde straatbeeld en wilde daar, net als het College, alleen zogenaamde grondgebonden woningen toestaan. "Als u het weghalen van woningen achter woningen aan de straatkant als argument aanvoert, komen er meer locaties in aanmerking om daar ook appartementenbouw toe te staan."

Rosman
Op andere plaatsen aan de Haarstraat, zoals bij Otje van Potje en de opslaghal van Rosman, was volgens de wethouder sprake van het veranderen van de winkelfunctie in een woonfunctie en dat past in het bestaande beleid.

Geen bezwaar
Sander ter Harmsel (D66) had geen bezwaar tegen het plan, maar hij vond dat dan eerst het beleid moet worden aangepast en dat dán pas dit plan goedgekeurd zou kunnen worden. Alleen CDA-fractievoorzitter Henk Nijkamp steunde de wethouder in zijn afwijzing van het plan.

Nader onderzoek
Om uit de impasse te komen, stelde Jansen voor om dit onderwerp van de agenda af te halen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om dit plan volgens de regels te kunnen laten doorgaan. Commissievoorzitter Jan Berkhoff (CU) stemde daarmee in.