Afbeelding
Foto:

Winkelstand onder druk, nog geen grote corona-impact

RIJSSEN-HOLTEN - Het aantal winkels in Nederland is het afgelopen jaar met 900 stuks afgenomen. Hoewel dit op papier als een groot aantal klinkt, is de afname in lijn met de trend van de afgelopen jaren. Wel zijn er fikse verschillen van gemeente tot gemeente en is de langjarige trend een aandachtspuntje.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er op 1 januari dit jaar 85.500 winkels; bijna 900 minder dan een jaar eerder. Al sinds 2010 is een dalende trend zichtbaar, die afgelopen jaar dus niet direct sterker is geworden door de coronacrisis. Sinds 2010 was de daling bijna 14 procent. De daling van afgelopen jaar lag statistisch zelfs iets onder deze trend. De daling was het grootst bij winkels in lectuur en schrijfwaren, gevolgd door kledingwinkels en schoenwinkels. De sterkste toename was in de branche waar computers en software verkocht worden. Ook warenhuizen, winkels in overige voedingsmiddelen en winkels in brood, banket en zoetwaren zagen groei.

Lokaal beeld
Kijken we naar de cijfers in onze regio dan zien we dat in Rijssen-Holten een daling van 2,8 procent zichtbaar was. In de buurgemeenten was het beeld gemengd; Wierden zag 4,1 procent daling, Hellendoorn 2,2 procent daling, Deventer 0,6 procent daling en Hof van Twente bleef gelijk. Stijgers in de regio waren Dinkelland, Tubbergen en Hengelo. Het blijft belangrijk om lokale winkels te steunen, juist ook in deze crisistijd. Waar een grotere gemeente als Enschede niet snel een paar winkels minder mist, is dit in de kleinere kernen vaak een heel ander verhaal. Wanneer een winkel verdwijnt uit een Rijssense kern moeten inwoners immers een stuk verder reizen om hun product te kopen.