Afbeelding
Foto:

Week van de Teek: bescherm jezelf tegen deze meelifters

TWENTE - Het voorjaar komt weer mooi op gang. We genieten weer met zijn allen van de mooie natuur in de regio. Door de coronacrisis zijn meer mensen gaan wandelen en ontdekken ze de mooiste plekjes. Maar pas wel op dat je geen ongenode gasten mee naar huis neemt...

Deze week is de Week van de Teek, waarin de GGD Twente extra aandacht schenkt aan de risico's van tekenbeten. Jaarlijks worden ongeveer een miljoen mensen door een teek gebeten volgens het RIVM. Ongeveer 2 op de 1.000 mensen krijgt de ziekte van Lyme, zo'n 27.000 mensen op jaarbasis. Jaar op jaar neemt dit aantal helaas toe; deels omdat er ook meer teken zijn door het warmere weer, maar ook omdat lang niet iedereen zich goed beschermd. De GGD geeft als belangrijkste advies om jezelf goed te controleren na een bezoek aan de tuin, het park, bos of de duinen. Blijf zoveel mogelijk op de begaande paden. Teken leven laag bij de grond en zitten in struiken, tussen bladeren op de grond en ook op hoog gras. Het dragen van dichte schoenen en een lange broek helpt al veel om teken van het lijf te houden.

Verwijderen
Controleer na een bezoek aan de natuur de huid. Bij volwassenen gaan teken onder meer graag op de benen, in de oksels en in de schaamstreek zitten. Bij kinderen treffen we ze vaak aan op de hoofdhuid en in de nek. Verwijder ze veilig en effectief met een tekentang en controleer deze plek regelmatig. Wanneer er een rode kring ontstaat is het verstandig om naar de huisarts te gaan.