Afbeelding
Foto: Shutterstock

Missie 'onze' wolf eindigt in drama

Door Marjolein van Loenen
TWENTE - De wolvin die begin maart werd doodgereden bij Ede was hoogstwaarschijnlijk het maatje van de wolf die eind november in Overijssel was gespot en die vanuit Duitsland op doorreis was naar de Veluwe. Ze was nog drachtig ook, vertelt Christian Jansen, online communicatieadviseur bij BIJ12, die onder andere wolfschade onderzoekt en afhandelt voor de provincies.

Puur vanuit de natuur gezien is Twente een geschikte plek voor de wolf. Qua ecologie en landschap is het leefgebied van de wolf namelijk gelijk aan dat van een ree. "Ze hebben ook geen uitgestrekte bossen nodig, als ze maar een beschut plekje kunnen vinden om te rusten”, vertelt ecoloog Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging eerder deze maand in de Tubantia. Dierenhouders kunnen zich daarom beter alvast voorbereiden op de komst van dit vaak onterecht gevreesde roofdier. De wolf (Canis lupus) is in Nederland een beschermde, inheemse diersoort op grond van de Wet natuurbescherming (2017) en onder de Europese Habitatrichtlijn (1992). Het is daarom verboden om wolven te vangen of te doden, opzettelijk te verstoren, voortplantingsplaatsen of rustplaatsen te beschadigen of vernielen.

Angst onnodig
Dat boeren bang zijn dat wolven hun dieren doden is niet helemaal terecht. Analyse van wolvendrollen laat zien dat slechts 1 procent van hun voedsel schaap is. Zo'n 95 procent is ree, wild zwijn en edelhert. In het Interprovinciaal Wolvenplan van de twaalf provincies staat dat jaarlijks 4 tot 13 duizend schapen worden gedood of verwond. Niet door wolven, maar door honden en vossen. Het mooie is: maatregelen die werken ter preventie van wolvenschade, werken ook tegen hond en vos. Denk dan aan fladderlinten, speciale afrasteringen met stroomdraad en kuddewaakhonden. Een aantal provincies heeft hiervoor subsidies beschikbaar gesteld. Volgens BIJ12 is het nemen van maatregelen verplicht om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in faunaschade voor veel diersoorten, maar dit wordt pas vanaf 1 januari 2022 geëist. Dit moet dierhouders genoeg tijd geven om zich voor te bereiden op de komst van de wolf. De organisatie werkt nauw samen met de Zoogdiervereniging (monitoring Wolvenmeldpunt), Wageningen University & Research en het CE wolfconsortium (DNA-analyses).

Contact BIJ12
Het advies van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) is om bij het vermoeden van een aanval door een wolf foto's te maken de kadavers, vooral van de bijtwonden, en contact te zoeken met BIJ12. Meer informatie www.bij12.nl