Afbeelding
Foto:

‘Jenny van de versjes’

RIJSSEN - Vijf inwoners van Rijssen mochten op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen als Lid in de orde van Oranje Nassau. Dit vond plaats in het gemeentehuis waar burgemeester Arco Hofland hen één voor één ontving en niet allemaal tegelijk in verband met de coronaregels.

Ook Jenny ter Maat-ter Harmsel (74) werd verrast met een lintje waarbij haar man Jan ook aanwezig mocht zijn. “Namens de Koning mocht hij mij het lintje opspelden”, aldus Jenny. De verdere familieleden konden de beelden via livestream bekijken. Jenny mocht daarna op het stadhuisorgel Het Wilhelmus spelen. “Heel bijzonder”, geeft ze aan.

Verrassing
Jenny was hier onder valse voorwendselen naartoe geleid door Jan. “Hij bleek onder één hoedje te spelen met Anja Maathuis van Carintreggeland waar ik jarenlang orgelbegeleiding verzorgde betreft samenzang. Ik vond het al gek dat we het gemeentehuis binnengingen en niet bij De Bolder of zo. Ik zag de burgemeester al lopen met zijn ambtsketting om en gaandeweg begon het een beetje te dagen. Ik was enorm verrast. Ik hoef verder zeker niet op de voorgrond te treden hoor, dus in mijn geval was het misschien wel beter dat het niet in een volle zaal was”, lacht Jenny.

‘Jenny van de versjes’
Sinds 1965 is Jenny als organiste verbonden aan de Hervormde Gemeente Rijssen. “Destijds was ik de eerste vrouwelijke organist binnen deze kerkelijke gemeente en dat was toen heel bijzonder.” Sinds 1990 verzorgt Jenny de muzikale begeleiding bij weeksluitingen, pastorale bijeenkomsten, zanguurtjes en bijzondere diensten rondom Kerst en Pasen in de diverse verzorgings/verpleeghuizen van Carintreggeland in Rijssen. Tevens verzorgt zij nog rouwdiensten en is ze invalster voor de zondagdiensten. “Ik heb vijftig jaar bijna wekelijks in de Schildkerk gespeeld en vijf jaar geleden vond ik het mooi geweest. Ik had weinig ‘vrije’ zondagen. Trouwdiensten doe ik eigenlijk ook niet meer maar rouwdiensten nog wel vaak. Dat is veelal op verzoek, vooral bij de wat oudere generatie. Zij noemen mij ‘Jenny van de versjes’ omdat ik altijd bekende liederen vooraf speel en geen muziekstukken”, lacht Jenny.

Traporgel
Ze begon als 8-jarig meisje al met orgellessen omdat ze een orgel in de kerk altijd wel mooi vond klinken. “Het kwam eigenlijk door mijn oudere zus. Zij wilde orgel spelen en er kwam een traporgel. Vervolgens ben ik bij orgelles gegaan en ermee doorgegaan en mijn zus niet.” Thuis heeft het echtpaar ook een mooi pijporgel staan waar Jenny veel op speelt. Ze leerde Jan ook kennen via het orgel. “De vader van Jan was koster in de Westerkerk waar ik op de zaterdagavond geregeld oefende en ze woonden vlak bij de kerk. Van het één kwam het ander.”