RIJSSEN - Wethouder Erik Wessels (links) en Comitévoorzitter Erik Brinks leggen een krans bij het monument aan Lentfersweg in Rijssen.
RIJSSEN - Wethouder Erik Wessels (links) en Comitévoorzitter Erik Brinks leggen een krans bij het monument aan Lentfersweg in Rijssen. Foto: gemeente Rijssen-Holten

Rijssen-Holten herdenkt 4 mei nagenoeg zonder publiek

RIJSSEN-Holten - De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei is ook dit jaar weer nagenoeg zonder publiek gehouden.

Om toeloop van het publiek te voorkomen, werden eerder op dag kransen gelegd bij de monumenten in Rijssen en Holten, zonder dat vooraf de tijdstippen waren bekend gemaakt.

Holten
De wethouders Bert Tijhof (CU) en Ben Beens (SGP) legden kransen bij het oorlogsmonument aan de Molenbelterweg in Holten. Op de Canadese begraafplaats voerde burgemeester Arco Hofland het woord en legde hij ook een krans. In Rijssen werd dat gedaan door wethouder Erik Wessels (CDA) samen met Comité Herdenkingen Rijssen-voorzitter Erik Brinks (rechts) bij het monument aan de Lentfersweg.

Joodse begraafplaats
Wethouder Jan Aanstoot (GB) legde een krans op Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat, samen met Erik Brinks. Namens de Joodse gemeenschap was Jonathan Tavill aanwezig die het Joods gebed, het Kaddisj, las.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn de plechtigheden rond 4 mei zonder publiek georganiseerd. Besloten was om in elk geval aandacht te besteden aan de uitgestelde kroonjaarviering.

Voorwaarde
Onder normale omstandigheden werd altijd een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst gehouden in de Schildkerk, voorafgaand aan de Stille Tocht naar het monument aan Lentfersweg. Het Comité heeft toen onderzocht of deze interkerkelijke bijeenkomst uitgebreid zou kunnen worden tot een herdenkingsbijeenkomst met medewerking van een aantal Rijssenaren.

Algemene Kerkenraad
Comitévoorzitter Erik Brinks is bijzonder blij dat de Algemene Kerkenraad van hervormd Rijssen daarvoor de Schildkerk beschikbaar wilde stellen. Ook het gemeentebestuur was bereid hiervoor een vergunning met strenge voorwaarden te verlenen. In nauw overleg met stadsorganist Dick Sanderman is een programma samengesteld, waarin herdenken en vieren aandacht hebben gekregen.