Impressie windmolens bij  station Holten met een afstand van 335 meter tot linker turbine.
Impressie windmolens bij station Holten met een afstand van 335 meter tot linker turbine. Foto: © Tegenwind Rijssen-Holten

Stichting Tegenwind in actie

RIJSSEN-HOLTEN - Op donderdag 6 mei is de stichting Tegenwind Rijssen-Holten formeel opgericht. Dit is een initiatief van burgers en ondernemers die zich zorgen maken over de mogelijke plaatsing van windturbines in de regio.

Voorzitter Jan-Maarten Plomp: "We zijn tegen oplossingen die slecht zijn voor de natuur en de gezondheid van burgers. Bovendien zetten we grote vraagtekens bij de juistheid van de gegevens op basis waarvan de gemeente het windmolenbesluit heeft genomen." Het bestuur van de stichting bestaat verder uit secretaris Wouter Weenink en penningmeester Mark Bouwens. Het doel van de stichting is burgers te informeren over de gevolgen en risico's van de plaatsing van windturbines in een dichtbewoond gebied en in natuur- en recreatiegebied. Verder wil de stichting (juridische) acties ondernemen om het plaatsen te voorkomen.

Belangen burgers
Tegenwind erkent de noodzaak van de duurzame energie-opgave, maar wil dat de belangen van burgers daarbij niet uit het oog worden verloren. Tegenwind is niet alleen bezorgd over de hoogte van de windmolens, maar ook over de locaties die zijn voorgesteld. "Bovendien maken wij ons grote zorgen over de invloed op de gezondheid, financiële schade voor omwonenden, aantasting van de natuur, toerisme en andere zaken. Belangen van burgers en bedrijven zijn niet meegewogen. Kennelijk heeft de gemeente het politieke belang zwaarder laten wegen dan het belang van de inwoners en bedrijven van Rijssen-Holten", aldus Plomp. "We willen niet dat burgers tegenover elkaar komen te staan. Daarom vinden we dat de gemeente, samen met burgers en bedrijfsleven, met een weloverwogen plan moet komen voor de noodzakelijke energietransitie."

Foto: Impressie windmolens bij station Holten, afstand tot linker turbine links 335 meter en 845 meter naar rechter.
© Tegenwind Rijssen-Holten