RIJSSEN -Ds. Astrid Gouma verzorgde de overdenking tijdens de herdenkingsdienst.
RIJSSEN -Ds. Astrid Gouma verzorgde de overdenking tijdens de herdenkingsdienst. Foto: Gebruiker

Blijven herdenken

RIJSSEN - De herdenkingsdienst op 4 mei in de Schildkerk, die voor iedereen online was te volgen, begon met een introductie door beiaardier Jan-Geert Heuvelman.

Onder andere klonk het thema uit Schindler's List uit de Schildkerktoren. In de kerk liet stadsorganist Dick Sanderman onder andere de Bede "O Heer die daer des hemels tente spreyt van Jan Zwart horen. Vocaal ensemble Reggevier (Jan-Willem Baan, Mark van den Dijk, André Rozendom) onder leiding van Gezinus Veldman verzorgde verschillende onderdelen in het programma. Zij namen ook de samenzangonderdelen voor hun rekening.

Overdenking
De Schriftlezing uit Jozua 4 werd op voortreffelijke wijze gedaan door Frits-Jan van Dijk. Ds. Astrid Gouma (foto) tekende voor de overdenking, naar aanleiding van het voorgelezene. Ze had als thema gekozen "Vertel het nog eens". In de geschiedenis zijn veel verschrikkelijke dingen gebeurd, maar volgens Gouma is het nodig dat we blijven gedenken.

Grote vragen
"Waar was God in het lijden van zo veel mensen? Dat zijn grote vragen. Ik weet ook de antwoorden niet, maar misschien mogen we de hoop uitspreken dat God er was in de liefde en de troost die mensen elkaar zelfs onder onmenselijke omstandigheden hebben gegeven." Gouma zei dat de verschrikkelijke verhalen van toen steeds weer opnieuw betekenis moeten krijgen. "Dat kan door de verhalen steeds weer opnieuw te vertellen, bij de monumenten, bij Stolpersteine."

Hoop
Marèll Schelhaas zong "Een toekomst van van hoop". Het ensemble Ventus, bestaande uit Aron Bouwhuis, Rosaly Ligterink en Gerjanne van der Stouw-Dannenberg, speelde Hatikvah van Cohen en Jerusalem of gold van Naomi Shemer. Hierna bracht de tweede voorzitter van het Comité, Dianne Plas-Kleinjan, het gedicht "Vul de stilte met de doden" van Sytze de Vries.
Burgemeester Arco Hofland riep in zijn toespraak op om - ook in coronatijd - om moed te houden. "Voor mij is de ware betekenis van vrijheid: elkaar zien als mensen, weten en respecteren dat er verschillen zijn en op zoek naar vormen van gemeenschap die passen bij onze tijdgeest. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en verandert van tijd tot tijd."
Dr. Ewart Bosma, die studie maakte van de ontwikkeling van de herdenkingen in Rijssen, zei dat het blijven herdenken een goede zaak is. Hij pleitte ervoor om door te gaan met het betrekken van de jongere generatie bij het herdenken. "Dat is de kern: samen de doden herdenken en nadenken over de waarden van democratie en vrijheid. Zolang we er in Rijssen in slagen om die kern vast te houden is er toekomst voor de dodenherdenkingen in onze mooie stad. Een stad die niet bestaat uit gebouwen, maar uit mensen. Een gemeenschap die jaarlijks stilstaat bij wat er eens gebeurde en daar lessen uit trekt."