Afbeelding
Foto:

Gerrit en Janna Mekenkamp zijn zestig jaar getrouwd

HOLTEN - Op dinsdag 18 mei waren Gerrit Mekenkamp (82) en Janna Mekenkamp-Vruggink (82) uit Holten zestig jaar getrouwd. Vanwege corona was er (nog steeds) niets op uitgebreide schaal te vieren maar om de beurt wat visite aan huis, dat kon wel weer. Burgemeester Arco Hofland bracht hen telefonisch de felicitaties over.

Het echtpaar woont op De Borkeld nabij Holten en zij kregen drie kinderen en drie kleinkinderen. Eén van de zoons woont naast hen en nam destijds het boerenbedrijf over van zijn ouders. “We dragen wel een stil verdriet bij ons omdat onze dochter in 1983 door een ongeval met de bromfiets om het leven kwam. Ze was nog maar 17 jaar. Er is een haas tussen de spaken van het wiel gekomen en daardoor is zij tegen een boom gereden”, vertelt Gerrit met emotie in zijn stem. “De haas lag er nog”, vult Janna fluisterend aan. “Je moet verder maar dat is ontzettend moeilijk, vooral de eerste jaren. En het slijt nooit, we denken er iedere dag aan. Maar we kennen ook vreugde natuurlijk, bijvoorbeeld onze kleinkinderen en dat we al zo lang samen in redelijk goede gezondheid samen mogen zijn.”

Boerenbedrijf
Gerrit is op deze plek op De Borkeld geboren en getogen en Janna, afkomstig uit Espelo, trouwde er bij in en ze hielden van het boerenleven met de koeien. “Onze kleinzoon van 17 jaar die hiernaast woont, heeft ook veel interesse in de boerderij, dat is wel mooi.” Janna is zelf ook afkomstig van een boerderij dus zij kende het boerenleven maar al te goed toen zij trouwden. “Dat was natuurlijk wel handig”, meent Janna. Gerrit doet nog allerlei karweitjes in en om de boerderij zoals de tuin en hij rijdt ook nog weleens met de tractor.

Ontmoetingsplek
Gerrit en Janna leerden elkaar kennen via het Holtense uitgaansleven. “Dat was toen zo ongeveer de Holterberg op en af en onderweg waren wel wat cafeetjes. Helemaal onderaan bij de OAD stonden ook veel jongelui. Zo kwam van het één het ander”, vertelt Janna. Zij trouwden in de Nederlands Hervormde kerk in Holten en zijn nog steeds verbonden met deze gemeente. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog maakte Janna als klein meisje nog mee dat hun hele boerderij met (levende) have afbrandde door toedoen van de Duitse bezetter. “Er waren overal ook al veel Canadezen en wellicht dachten de Duitsers dat ze ook bij ons waren. Wij als gezin brachten het er levend af en alles moest opnieuw opgebouwd worden. De machteloosheid van mijn ouders, vergeten doe je zoiets nooit.”