Afbeelding
Foto:

Toeristen en belangstellenden weer welkom bij Het Leemspoor

RIJSSEN - Het was even afwachten wat het kabinet Rutte medio mei nog te melden had aangaande de coronaregels maar er bleek verruiming mogelijk voor veel buitenattracties, buitenmusea en dergelijke. Zo ook bij Het Rijssens Leemspoor.

Eindelijk mochten de treintjes vanaf het Pinksterweekend weer rijden (met bepaalde coronarichtlijnen want de gebouwen zijn nog gesloten en horeca beperkt. Op het buitenterras nuttigen, wel onder afdak). “De reguliere dienstregeling is weer op gang. Daar zijn we heel blij mee, eindelijk weer wat vertier na zo’n lange tijd”, aldus bestuurslid Gerrit Averesch.

Vertrekstation
In Rijssen, aan de voet van de Rijsserberg, ligt dit (leemspoor)traject met een smalspoor waarlangs zo'n honderd jaar geleden de steenfabrieken hun grondstof vervoerden. Dit spoor is dus te bezichtigen en men kan een ritje maken op het spoor. Averesch: “Ons vertrekstation bij de remise aan de Markeloseweg is eenvoudig te vinden. Vanaf het station brengen wij belangstellenden over een fraai bostraject naar het Station Koerbelt. Op dit station kan men alleen tijdens bijzondere rijdagen ook opstappen.” Het materieelpark bestaat onder andere uit een stoomlocomotief, diverse diesellocomotieven, personen-, goederen- en werktreinen. Voor rolstoelgebruikers is één van de rijtuigen aangepast. Heel geschikt als uitstapje voor het gezin of met vrienden, maar ook als onderdeel van een familiedag, bedrijfsuitje, buurtfeest, et cetera.

Historie
In Rijssen waren er aan het einde van de 19e eeuw ongeveer 25 dakpannen- en steenfabriekjes. Er ontstond in totaal een H-vormig smalspoornet van zo’n 12 km, met op enkele gedeelten dubbelspoor om passeren mogelijk te maken. De dienstregeling was eenvoudig. Volle treinen hadden voorrang op lege treinen. Als ze elkaar tegenkwamen op het enkelsporige traject, reed de lege trein achteruit tot een wisselplaats.

Materieel
"Het is onze doelstelling om tot een klein smalspoormuseum te komen. Locomotieven, wagens en allerlei bijbehorend materiaal worden door ons verzameld en we streven ernaar het materieel weer rijvaardig en bruikbaar te maken. We hebben inmiddels diverse locomotieven verworven; de oudste stamt uit 1913. Van de personenwagens is de oudste uit 1890 en de nieuwste worden nu in eigen beheer gemaakt. Ook zijn er enkele goederenwagens en kiepkarren, en uiteraard rails, wissels en draaischijven.” Aan de Arend Baanstraat (nabij station Koerbelt) wordt momenteel een grote hal (museumstalling) gebouwd, omdat er ruimtegebrek is. Dit wordt grotendeels door vrijwilligers verricht, in hun vrije uurtjes, maar men hoopt hiermee in de loop van volgend jaar klaar te zijn. "Maar we kunnen zeker nog aanvullende financiering en sponsoring gebruiken”, aldus Averesch. Voor openingstijden et cetera: www.leemspoor.nl.