Afbeelding
Foto:

Slootjesdag, leuk en leerzaam

RIJSSEN - Slootjesdag! Waterdiertjes vangen en lekker vies worden bij de slootjes nabij het pand van Staatsbosbeheer aan de rand van Rijssen. Afgelopen zaterdag konden kinderen in de basisschoolleeftijd deelnemen aan deze educatieve Slootjesdag.

Vooraf konden kinderen zich hiervoor opgeven, samen met hun ouders/begeleiders in drie verschillende tijdsblokken en in kleine groepjes vanwege de coronaregels. Er was veel animo voor. De kinderen, en ook de volwassenen, waren druk in de weer met schepnetten en loeppotjes en een paar kinderen liepen lekker te stampen in de modder met laarzen aan.
Belevingsgericht
Dit belevingsgericht natuuronderwijs werd georganiseerd door IVN Rijssen-Enter. Deze activiteit hebben zij al vaker georganiseerd voor basisscholen in Rijssen en regio. “In zo’n sloot of poel gebeurt zoveel, daar hebben de meeste kinderen geen weet van maar ze vinden het reuze interessant. En de ouders zijn mogelijk nog enthousiaster”, lacht begeleider Wim van Wingerden enthousiast. Samen met bestuurslid Wim Baan van IVN verzorgt hij deze dag. “Het is zo mooi om te zien dat de kinderen zo druk bezig zijn om diertjes te vangen en te bekijken ook al worden ze er een beetje vies van. En dan de speciale zoekkaart ‘Waterdiertjes van IVN scharrelkids’ erbij om te bekijken welk diertje het is.

Speels
Het project omvat de drie elementen: onderwijs, natuur en zorg. “Dit grijpt mooi in elkaar. Ik ben geen onderwijzer maar probeer de kinderen op een speelse manier over de natuur te vertellen", vertelt Van Wingerden. Alle diertjes gaan tijdelijk in een grote bak met water en de inhoud wordt later weer teruggegooid in de sloot. Er zijn al allerlei waterdiertjes gevangen zoals kevertjes, diverse visjes, kikkertjes, bloedzuigers et cetera maar ook bijvoorbeeld de Amerikaanse rivierkreeft. “Die is best groot en een beetje eng, aldus de kinderen die eromheen staan. “Durf jij die te pakken?” vraagt Van Wingerden aan Noor ter Weel (9). Na enige aarzeling pakt ze de kreeft op onder gejuich van de omstanders, onder andere haar moeder Denise. “Noor houdt wel van allerlei dieren maar dit is wel even wat anders.” Ook Lot Harbers (6) pakt de kreeft daarna voorzichtig op en geeft aan het heel leuk te vinden om hier bezig te zijn.

Diploma
Van Wingerden vertelt dat de meisjes meestal dapperder zijn dan de jongens, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. "Een kikker kussen of deze misschien verandert in een prins of prinses, dat willen de meisjes meestal wel en de jongens niet.” Na afloop kregen ze allemaal iets te drinken, een button van IVN om op te spelden en ook ‘Het Slootjes Onderzoeker diploma'.