RIJSSEN - Het anjerveld bij het monument voor de burgerslachtoffers op de hoek Huttenwal-Dokter Stokkersstraat.
RIJSSEN - Het anjerveld bij het monument voor de burgerslachtoffers op de hoek Huttenwal-Dokter Stokkersstraat. Foto: Comité Herdenkingen Rijssen

Veteranen krijgen anjerveld

RIJSSEN - Op de landelijke Veteranendag op zaterdag 26 juni krijgen de veteranen een Anjerveld op de hoek Huttenwal-Dokter Stokkersstraat.

Het Anjerveld is bedoeld als blijvende herinnering en blijk van waardering voor de inzet van alle veteranen. Het initiatief komt van veteraan Chris Derksen die dat met zijn collega Marco Nieuwenhuis heeft bedacht. Het Comité Herdenkingen Rijssen was direct bereid steun te geven aan het Anjerveld.

De officiële ingebruikname van het Anjerveld zal plaatsvinden op zaterdag 26 juni aanstaande. Dat zal gebeuren in zeer klein verband vanwege de nog altijd geldende coronaregels.

Toespraken
Burgemeester Arco Hofland zal het woord voeren, evenals voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen. De vlaggen zullen worden gehesen en een hoornblazer zal de The Last Post en het Wilhelmus ten gehore brengen.

Veteranendag
Onder normale omstandigheden wordt landelijk de Veteranendag groots opgezet met defilés in Den Haag. Dat wordt dit jaar in zeer beperkte omvang gedaan, zonder dat daar veteranen uit het hele land naartoe gaan. Om die reden heeft het Comité Herdenkingen Rijssen, dat de plaatselijke veteranendag voor Rijssen-Holten organiseert, besloten om de ingebruikname van het Anjerveld op Veteranendag te laten plaatsvinden. In andere jaren kwamen de plaatselijke veteranen altijd een week voor de landelijke Veteranendag bij elkaar in het Parkgebouw. Daar werd de vlag gehesen, een groepsfoto gemaakt en gezamenlijk de lunch gebruikt. Vanwege de coronamaatregelen was dat dit jaar niet te organiseren.

Sober
Om de gemeentelijke Veteranendag niet ongemerkt voor bij te laten gaan, is besloten tot de sobere plechtigheid op 26 juni aanstaande bij het monument voor de burgerslachtoffers aan de Huttenwal. Via de gemeente zijn de veteranen uit Holten en Rijssen op de hoogte gebracht van deze gebeurtenis en is hen uitgelegd waarom er dit jaar geen grootschalige Veteranendag in Rijssen-Holten kan plaatsvinden.