Afbeelding
Foto:

Natuurgebied Elsenerbeek beschermen

RIJSSEN - De leden van het Comité Nee willen voorkomen dat een nieuw bedrijventerrein wordt aangelegd in de natte natuurzone van de Elsenerbeek.

Omdat er in de gemeente Rijssen-Holten een tekort aan bedrijventerrein dreigt te ontstaan, zoekt de gemeente naar mogelijke locaties voor nieuwe bedrijventerreinen. Daarbij is het oog gevallen op het gebied van de Elsenerbeek, omdat dit goed zou aansluiten bij het bestaande industrieterrein Plaagslagen. Intussen zijn er gesprekken geweest met het gemeentebestuur. Daar is de actievoerders verzekerd dat alle mogelijkheden zullen worden onderzocht. Maar het Comité Nee is er niet gerust op en blijft op een positieve manier aandacht vragen voor het behoud van het natuurgebied.

Ooievaarsnest
Wie een blik werpt door de lijst van het landschapsschilderij ziet een nagenoeg ongerept overgangslandschap van weidegronden richting de Holterbergbossen. Daarin neemt het ooievaarsnest op het perceel van Jan Harbers een prominente plaats in. Harbers, grondlegger van vrachtwagenconcern Harbers Trucks in Apeldoorn, bood de actievoerders ruimte aan op zijn land voor het plaatsen van het ooievaarsnest. Daarmee schaarde Harbers zich aan de kant van de actievoerders die vinden dat voor de schaarste aan industrieterrein niet het natuurgebied van de Elsenerbeek moet worden opgeofferd.

De actievoerders vrezen dat het niet zal blijven bij alleen een nieuw industrieterrein, maar dat door het achterliggende gebied verbindingswegen komen met de Holterstraatweg.