RIJSSEN - Koeien in het natuurgebied Elsenerbeek dat wordt bedreigd door de komst van nieuw industrieterrein. Foto: Gert-Jan Geerling
RIJSSEN - Koeien in het natuurgebied Elsenerbeek dat wordt bedreigd door de komst van nieuw industrieterrein. Foto: Gert-Jan Geerling Foto: Gert-Jan Geerling

Actiecomité vreest aanleg nieuwe rondweg door natuur om Rijssen

RIJSSEN - De bezwaarmakers tegen industrieterrein in het natuurgebied van de Elsenerbeek vrezen blijvende schade door de komst van de nieuwe bedrijvigheid op die locatie. Volgens het actiecomité wordt unieke flora en fauna grote schade toegebracht door verplaatsing van deze natte natuurzone, maar het vestigen van nieuw bedrijventerrein krijgt op termijn nog verdere en grotere gevolgen voor de natuur tussen Rijssen en Holten.

Het nieuwe industrieterrein zou goed aansluiten op het bestaande industrieterrein. De bewaarmakers vrezen echter dat voor de ontsluiting van het bedrijventerrein ook een rondweg richting de Holterstraatweg wordt aangelegd, zodat de natuur tussen Rijssen en Holten nóg grotere schade zal oplopen.

Opraken

De beschikbare ruimte voor bedrijven begint in Rijssen-Holten op te raken, zodat het gemeentebestuur een zoektocht is begonnen naar ruimte voor nieuwe bedrijventerreinen.

Omdat de verwachting is dat dit in het Elsenerbeekgebeid wordt gezocht, zijn daar al projectontwikkelaars bezig geweest om strategische percelen grond te te verwerven. Om dit niet verder uit de hand te laten lopen, heeft de gemeente op het betreffende gebied de wet voorkeursrecht gemeenten van kracht laten worden.

Ongerust 

Vanuit het gemeentehuis wordt steevast beweerd dat daarmee de komst van het industrieterrein in het Elsenerbeekgebied nog lang niet definitief is, maar het actiecomité is daar lang niet gerust op. Het van kracht laten worden van de voorkeursrecht op het gebied gebeurt vanzelfsprekend niet voor niets. Daarbij zijn grondeigenaren verplicht eventuele te verkopen percelen als eerste aan de gemeente aan te bieden, zodat grondeigenaren de gemeentelijke plannen niet kunnen dwarsbomen.


Anoniem
Na een discussie in de gemeenteraad, hebben B en W toegezegd de zoektocht naar nieuwe bedrijventerreinen voort te zetten en daarbij alle alternatieven elders in de gemeente mee te nemen. Ook zullen gesprekken worden gevoerd met ondernemers om hun toekomstwensen te inventariseren. Met welke ondernemers gepraat wordt, blijft anoniem, omdat ondernemers anders hun wensen niet kenbaar zullen maken.