RIJSSEN - Kunstenares Ingrid Hegeman bij de stadsmaquette. Op de achtergrond kunstenaar Henk Roosink en Wim Nijkamp, voorzitter van de Erfgoed Adviesraad. Rechts Marinus Waanders, gids van het Rijssens Museum.
RIJSSEN - Kunstenares Ingrid Hegeman bij de stadsmaquette. Op de achtergrond kunstenaar Henk Roosink en Wim Nijkamp, voorzitter van de Erfgoed Adviesraad. Rechts Marinus Waanders, gids van het Rijssens Museum. Foto: Jan Joost

Stadsmaquette officieel onthuld

De maquette van middeleeuws Rijssen is zaterdag 11 september onthuld in havezate de Oosterhof door de maker, kunstenares Ingrid Hegeman. De onthulling was ook meteen de officiële overdracht van de maquette aan het Rijssens Museum. De maquette is gemaakt van klei en is een replica van de bronzen maquette die op de Bevervoorde staat.  

RIJSSEN - De bronzen maquette was in 2007 een initiatief van de toenmalige Kulturele Raad Rijssen (KRR) onder voorzitterschap van de Rijssense huisarts en hobby-historicus Koos van der Burgh. Om een reconstructie te maken van Rijssen in de middeleeuwen werd hij geholpen door Rijssenhistorie-kenner Dick Poortman. Op grond van de verzamelde gegevens, onder andere uit het vuur- en haardstedenregister, konden conclusies worden getrokken over de toestand van het Rijssen van toen. Van der Burgh (69) was nu ook weer van de partij, evenals kunstenaar Henk Roosink die de bronzen maquette indertijd vervaardigde. Aan de onthulling ging een korte bijeenkomst vooraf in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof. Daarna trok het gezelschap naar de Achterkamer van het kasteel waar de stadsgeschiedenis van Rijssen wordt uitgebeeld.

Hanzestadje
Aanleiding om ook een maquette van het oude Rijssen in huis te hebben, zijn de stadswandelingen die vaak eindigen op de Bevervoorde waar bij de maquette de geschiedenis wordt uitgelegd van het Hanzestadje dat Rijssen ooit was. "Als museum is het onze taak om het verhaal van Rijssen zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen," zo legde Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum uit. "Daarom hebben contact gezocht met kunstenaar Henk Roosink om te bekijken wat de mogelijkheden waren."

Aanraken
Uitkomst was dat Ingrid Hegeman een exacte replica gemaakt heeft, van klei en daarna gebakken. "Om de belevingswaarde te vergroten, is de maquette in natuurlijke kleuren geschilderd én je mag eraan komen, want de maquette is afgewerkt met een keiharde laklaag zodat er geen schade ontstaat én gemakkelijk gereinigd kan worden." Wegens corona liet de onthulling van de stadsmaquette ruim een jaar op zich wachten.