De deelscooter en OV-fiets: handig voor de laatste kilometers naar uw eindbestemming. De nieuwe reis-app GOAN! moet mensen aanmoedigen om eens te kijken naar deze nieuwe vervoersopties.
De deelscooter en OV-fiets: handig voor de laatste kilometers naar uw eindbestemming. De nieuwe reis-app GOAN! moet mensen aanmoedigen om eens te kijken naar deze nieuwe vervoersopties. Foto:

Nieuwe reis-app GOAN! voor flexibeler reizen

De nieuwe reis-app GOAN! is sinds donderdag voor heel Nederland bruikbaar. De afgelopen maanden werd als eerste getest met een kleinere groep gebruikers; cliënten van de Regiotaxi. Nu is de app klaar voor brede inzet. De ambitie: mensen flexibeler maken bij het plannen van hun reis.

TWENTE - Veel mensen maken nu vaak gebruik van één vervoersmiddel voor het plannen van hun totale reis. Maar er is tegenwoordig veel meer mogelijk, met nog meer mogelijkheden in de nabije toekomst. Onbekend maakt echter onbemind. De app moet mensen kennis laten maken met het gegeven dat er onder meer diverse deelmobiliteit-oplossingen zijn waar zij gebruik van kunnen maken.


Als voorbeeld: nu gaat u bijvoorbeeld met de auto naar een eindbestemming in een andere gemeente. Maar u zou ook op de bus kunnen stappen, naar het station kunnen gaan voor de trein en vervolgens daar een deelscooter nemen naar uw bestemming. Of een deelfiets. Of een deelauto. Of een deeltaxi. Of.... Dát is de insteek van de app.

Wethouder Anja Prins (gemeente Losser) is voorzitter van het pilotproject Mobility as a Service (MaaS) Twente. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zeven regio's hebben samen dit soort proefprojecten ontwikkeld. Zij is enthousiast dat de app nu eindelijk breed inzetbaar is, zeker na de corona-vertraging. De inbreng van de Regiotaxi-proefpersonen was ook belangrijk: "Met die waardevolle ervaringen hebben we de app verbeterd en nog beter afgestemd op waar reizigers in Twente tegenwoordig behoefte aan hebben. Natuurlijk is het OV opgenomen in de app, maar je kunt ook kiezen voor deelvervoer, zoals de OV-fiets of Greenwheels. De app is nooit echt af, want de ontwikkelingen gaan altijd door. Zo zitten we nog om tafel met verschillende deelmobiliteitsaanbieders. Een nieuwe deeltaxi (Noaberhopper) wordt komende maanden aangesloten op de GOAN!-app." Kijk voor informatie en downloaden op: www.goan.nl

Pen