Groeit de jeugd veilig op?

RIJSSEN-HOLTEN - GGD Twente doet met de Kindermonitor onderzoek naar het opgroeien van kinderen in Twente. De uitkomsten helpen gemeenten bij het maken van keuzes in het lokale gezondheidsbeleid. Uitnodiging ontvangen? Help mee en vul de vragenlijst in.

GGD Twente stuurt 20.000 willekeurige gezinnen met kinderen van 0-12 jaar een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Vragen die gaan over het opgroeien en de gezondheid van kind(eren) (bijvoorbeeld eten, slapen, bewegen en buitenspelen). Antwoorden blijven anoniem. "We willen graag weten hoe ouders het opvoeden vinden, tegen welke problemen ze aanlopen en waar ze behoefte aan hebben. Ook vragen we naar de gevolgen van de coronacrisis op het leven van hun kind(eren)", aldus GGD Twente.

Vier jaar geleden in Rijssen-Holten

Vier jaar geleden is door de GGD Twente dit onderzoek ook uitgevoerd. Uit de antwoorden van ouders uit Rijssen-Holten bleek dat ouders het ouderschap leuk vinden, maar soms ook pittig. Zo maakte 9% zich zorgen over het gebruik van social media en gamen. 84% van de kinderen was lid van een vereniging, bijvoorbeeld voor sporten, muziek of toneel. Ongeveer een op de 12 gezinnen in Rijssen-Holten had moeite met rondkomen. Deze ouders wisten lang niet altijd dat ze bij de gemeente terecht kunnen voor hulp. Bijvoorbeeld om te zorgen dat hun kind toch kan sporten of schoolspullen krijgt.
GGD Twente: "Dit is belangrijke informatie. Hierdoor kunnen gemeenten en organisaties ouders beter helpen."