Vrijwilligers organiseren herdenking bij monument

Bij het Stevensmonument aan de Haarlerweg in Holten wordt op vrijdag 15 oktober om 15.00 uur de jaarlijkse herdenking gehouden. 

HOLTEN - In de Helhuizen vond op 14 oktober 1944 een razzia plaats waarbij meerderen de strijd om hun vrijheid verloren. Onder anderen Marinus Stevens aan de Haarlerweg en Maurits Bachrach en Gerrit Jan Piksen elders in deze regio verloren die strijd. In 1998 is aan de Haarlerweg het Stevensmonument geplaatst ter nagedachtenis aan Marinus Stevens op initiatief van onder anderen Johan Marsman en Jan Tielbeek. Sinds 2005 worden ook Maurits Bachrach en Gerrit Jan Piksen hier herdacht.
Voormalig schoolhoofd Gert Jan van 't Holt heeft het monument destijds geadopteerd, samen met de basisschoolkinderen van de Bosschool. Sindsdien wordt ieder jaar, ook na de sluiting van de Bosschool, rond 14 oktober door een vaste groep vrijwilligers uit de Espelose buurtschap een bijeenkomst bij het monument georganiseerd voor nabestaanden, buurtbewoners, basisschoolkinderen en andere belangstellenden.
Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst van vrijdag 15 oktober bij het Stevensmonument zijn alle aanwezigen welkom voor een kopje koffie of thee bij Het Trefpunt aan de Valeweg 2 te Holten.