Van links naar rechts: Ineke, Monique, Mannetje Mondriaan (straatartiest) en Ernst-Jan tijdens Kunst in de Etalages.
Van links naar rechts: Ineke, Monique, Mannetje Mondriaan (straatartiest) en Ernst-Jan tijdens Kunst in de Etalages.

Kunst voor de kijker

De hele maand oktober staat in het teken van ‘kunst in de etalage’. Reden voor Monique Harmsen, Ernst-Jan ten Hove en Ineke KleinJan om op zaterdagmiddag 23 oktober in het centrum van Rijssen live te schilderen. 

RIJSSEN - “Dit evenement is een initiatief van Monique. Zij heeft mij en Ernst-Jan hiervoor benaderd om dit alles samen op poten te zetten. Kunst in de etalage houdt in dat amateurkunstenaars de kans krijgen om iets van hun werk te laten zien aan het winkelend publiek. De winkeliers zijn ook enthousiast. De amateurkunstenaars bestaan deze eerste editie uit cursisten van ons drieën,” meent Ineke KleinJan.

Diverse kunstwerken

Onder grote belangstelling van de winkelende voorbijgangers werkt Ernst-Jan aan een tijger, Monique aan een portret en Ineke aan Amsterdamse grachtenpandjes. Ondertussen komen er allerlei vragen voorbij van belangstellenden waar zij tussendoor even antwoord op geven. Onder andere welke verfsoorten zij zoal gebruiken en waarom juist die verf. 

Straatartiesten

Tevens heeft ‘Winkelen in Rijssen’ deze dag straatartiesten geregeld in het kader van kunst zoals: mannetje Mondriaan, grote meesters op stelten en een geflipte kunstenaar. Zoiets valt bij kinderen ook altijd in de smaak. “Hè, hè eindelijk weer iets leuks na corona”, oppert een belangstellende kijker. “En wat passen de schilderijen goed bij de deelnemende winkels.” Wat dat betreft hebben de drie kunstenaars dat van tevoren goed uitgezocht. Ineke: Wij hopen dit evenement jaarlijks op te kunnen zetten omdat nu wel blijkt dat het zeker aanslaat bij het publiek”

Winactie

Betreft de winactie (een waardebon van 25 euro) om zoveel mogelijk schilderijen van ‘Meisje met de Parel’ te tellen in de diverse etalages, is deze gewonnen door: Ans Altena, Daniël Haase en Liza van Voorthuizen. Dit blijken er vier te zijn, geschilderd in diverse technieken.