Riessense Mirreweenterhoornbloazers op de Pelmolen
Riessense Mirreweenterhoornbloazers op de Pelmolen

Riessense Mirreweenterhoornbloazers

Algemeen

En weer moet het eigen programma van De Riessense Mirreweenterhoornbloazers vanwege de coronamaatregelen worden aangepast. Vorig jaar hadden zij ook al geen gezamenlijke blaasactiviteiten op het programma staan. De jaren daarvoor was de blaasgroep met name present bij lichtjesavond, kerstwandelingen, bij de Pelmolen, kasteel Oosterhof en meer activiteiten. 

RIJSSEN - “Maar het stond de leden vorig jaar zelf vrij om op eigen gelegenheid en eigen inzicht ergens te blazen, al dan niet in eigen achtertuin”, aldus Bestuurslid Gerard Leusman. Deze keer nemen zij wel deel aan een paar optredens waarvoor zij gevraagd zijn maar dit is allemaal nog onder voorbehoud. Leusman: “We dienen de richtlijnen van de overheid op te volgen.”

De ‘Oale Roop’ was al jarenlang her en der te horen tot aan Driekoningen op 6 januari. Voor die tijd werd er altijd al ergens in een binnenruimte geoefend. “Dat moest vooraleerst ergens binnen omdat er tot de eerste adventszondag officieel nog niet buiten geblazen mocht worden.” Deze keer is er zelfs ook niet vooraf geoefend. De leden van de Riessense Mirreweenterhoornbloazers noemen zich geen officiële vereniging of stichting maar een groep gelijkgestemden zonder verdere verplichtingen. 

Kerstgevoel

Leusman: “Wij willen, voor zover mogelijk, de traditie wel in ere houden. Het hoort bij het kerstgevoel. Wanneer we de midwinterhoorn weer mogen blazen, is kerst niet ver meer weg.” Heel vroeger werd de hoorn gebruikt als communicatiemiddel.
In tegenstelling tot andere blaasinstrumenten heeft de midwinterhoorn maar een beperkt aantal tonen en dat is mede afhankelijk van de blazer. “Gemiddeld haalt men vier of vijf tonen maar er zijn mensen die zes of zeven tonen halen. Maar dit ligt ook weer aan de hoornsoort en/of het mondstuk. Hoever een toon op dat moment reikt is weersafhankelijk, dat kan variëren van een paar honderd meter tot enkele kilometers. Op zich is het niet moeilijker om op zo’n hoorn te blazen als op een ander muziekinstrument. Maar welk instrument je kiest, oefening baart kunst.”

Een optreden dat onder voorbehoud zal plaatsvinden: Zaterdag 11 december om 11.00 uur op het Schild in combinatie met het carillon. Op deze locatie is het goed mogelijk om afstand te houden. De lichtjesavond bij Het Lenfert en andere activiteiten gaan ook dit jaar niet door.