Afbeelding

De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Rijssen-Holten

Algemeen

In het nationaal jaar van de vrijwilliger reikt de provincie Overijssel 100 prijzen uit aan mensen, die zich vrijwillig hebben ingezet in de provincie. Want mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen, zonder daarvoor betaald te krijgen, verdienen daar alle waardering voor.

RIJSSEN-HOLTEN - Wethouder Ben Beens heeft namens provincie Overijssel daarom op 29 november 2021 de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in de gemeente Rijssen-Holten aan Zorgboerderij De Borkeld en Vrouwen van Nu (afdeling Rijssen). Hij reikte de prijzen uit samen met Hannie Nijkamp en Inge Scharrenberg van ViaVie Welzijn. Vrijwilligergroep Greun Hoolt’n zal op een later moment de prijs in ontvangst nemen.
Dit jaar wordt ook in iedere gemeente een ‘groene’ vrijwilligersprijs uitgereikt door de provincie, in nauwe samenwerking met de groene organisaties in de provincie Overijssel. Deze is in Rijssen-Holten overhandigd aan Henk Roosink. Deze prijs werd samen met Astrid van der Werf van provincie Overijssel uitgereikt.

Zorgboerderij De Borkeld

Op de Zorgboerderij is er altijd een goede en gemoedelijke sfeer en een grote saamhorigheid. Alles is goed georganiseerd onder het motto: ‘We doen het met ons allen alsof het voor onszelf is’. De vrijwilligers doen hun uiterste best om het de cliënten naar de zin te maken en hebben een goede onderlinge band.

Vrouwen van Nu

Het is al veertig jaar een gezellige vereniging waar ze naar elkaar omkijken. Om de contacten te onderhouden, heeft het bestuur in 2020 gezorgd voor een leuke attentie voor de leden en in 2021 voor een bloemenbon die ze persoonlijk bij de leden hebben bezorgd, vergezeld met een belangstellend praatje. Het bestuur zorgt voor de verbinding met de leden en organiseert mooie avonden voor vrouwen van 5 - 95 jaar.

Greun Hoolt’n

Vrijwilligers worden zo ingezet dat het iedereen het naar zijn zin heeft. Der wordt gezorgd dat elke vrijwilliger het naar zijn zin heeft. Vrijwilligers zijn een redelijke afspiegeling van de lokale bevolking. Ze doen het naast hun baan; zijn pensionado of zitten nog op school. De stichting zorgt voor saamhorigheid en de vrijwilligers blijven op deze manier lichamelijk en geestelijk fit door lekker in de natuur te werken. De stichting heeft al veel bereikt; weidevogelgebieden ontwikkeld, kikkerpoelen, voedselbos, bloemrijke akkerranden en bermen aangelegd.
Ze organiseren elk jaar een open dag, bezoekers kunnen een wandeling maken langs verschillende landschapselementen, bloemrijke bermen. Daar naast hebben ze ook fietsroutes gemaakt. Op deze manier kunnen zij zowel de lokale bevolking en de vele toeristen, laten zien hoe mooi ons landschap is en proberen we mensen te motiveren mee te werken aan bewustwording van deze mooie natuur.

Henk Roosink van Opgewekt Rijssen

Henk heeft met heel veel eigen uren en op vele plekken bijgedragen aan concrete actie op gebied van de energie-transitie, in de best mogelijke manier, namelijk door bedrijfsdaken vol te leggen met zonnepanelen. Hij heeft daarvoor het ‘op rozen’ model ontwikkeld (zodat ook mensen met een kleine beurs, en vooral de lokale omgeving, kunnen profiteren van de energietransitie). Hij heeft in eigen tijd bijgedragen aan opstart en ‘laten draaien’. Dat is al bewonderenswaardig genoeg, maar hij probeert vooral dat het allemaal zo coöperatief mogelijk gaat en vooral ook bereikbaar voor mensen met een kleine beurs!

Afbeelding
Afbeelding